Gotlands deckardagar 2020 ställs in – siktar på 2021 istället

Mystiken på Gotland skapar en perfekt inramning för Gotlands Deckardagar. Men det hjälper inte mot en pandemi och därför tvingas arrangörerna ställa in 2020 års festival. Foto: iStock.

Det blir ingen deckarfestival på Gotland i år. Arrangörerna tvingas ställa in med anledning av osäkerheten kring covid 19-pandemin. Istället siktar man på en festival 20-22 augusti 2021.

Förra året bytte deckarfestivalen på Gotland namn till Gotlands deckardagar och ett samarbete med Deckarakademin inleddes.

Inför årets arrangemang var man långt fram med planeringen av de lokala förutsättningarna när coronapandemin slog till. Det fanns en stab som ville ta ansvar för allt praktiskt.

”Vi har avvaktat i det längsta för att se om det går att göra något överhuvudtaget. Men det ter sig allt mera omöjligt. Vi vet inte vad som gäller möjligheten att resa i sommar; begränsningen av högst 50 personer på sammankomster gäller i nuläget året ut och vi vet inte vilka rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som kommer att gälla. Det är bara att inse ett tragiskt faktum om att det enda som återstår att göra är att ställa in helt och hållet”, skriver Inger Harlevi i ett mejl till författare som skulle medverkat.

Gotland och deckare är intimt förknippade, mycket tack vare författare som Anna Jansson och Mari Jungstedt vars deckare har utspelat sig på ön. Det var en anledning till att Crimetime-festivalen förlades till Gotland – men den blev för dyr och flyttades till Göteborg.

Istället har Gotland fått Deckardagarna som nu alltså, precis som Crimetime och Bokmässan i Göteborg (som troligen blir helt digital), tvingas ställa in.

”Sedan förra årets festival har jag fått många mejl som bevis för att ni och andra författare ser Gotland som en naturlig plats för en deckarfestival. Därför vågar vi blicka framåt mot 2021 och sikta på att arrangera en festival 20-22 augusti 2021. Vår ambition är att också fortsätta samarbetet med Deckarakademin – de var en värdefull samarbetspartner för oss med festivalen förra året” skriver Harlevi.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL