fbpx

Gotland Art Crime blir Gotlands Deckardagar 2019

Nisse Scherman Foto: Dan Lavén

Premiäråret för festivalen Gotland Art Crime lämnade både goda erfarenheter och saker att förbättra. I samarbete med Svenska Deckarakademin blir konceptet nu försiktigt större och mer interaktivt 2019.

Efter första Gotland Art Crime som hölls sommaren 2018 tog arrangörerna för evenemanget kontakt med Nisse Scherman från Svenska Deckarakademin och räckte ut handen för ett samarbete. Premiäråret hade gått bra men haft sin barnsjukdomar och nu ville man hitta vägar för att förbättra evenemanget inför kommande säsong.

Tidpunkten för samtalet föll sig så väl att det landade just när Svenska Deckarakademin själva hade tänkt höra av sig till Gotland Art Crime och föreslå samma sak. Eftersom tankarna hos de båda redan vandrade i liknande banor var samarbetet från början givet och nu planeras sommarens Deckardagar för fullt med Nisse som ankare på fastlandet och festivalgeneral Inger Harlevi på Gotland. En gång i månaden syns de i Visby och stämmer av läget:

ANNONS

— Jag och Inger tänker likadant och arbetar ruggigt bra tillsammans, säger Nisse. Ingers kontaktnät på Gotland är stort medan jag har mitt bland förlag och författare som jag träffar på olika festivaler. Hittills har vi bara fått god respons och i slutänden hoppas vi få mellan 20 och 25 deltagande författare. Just nu är ungefär hälften av namnen spikade till 100 procent men snart kommer vi kunna fylla på med ännu fler.

Från festivaler runt om i Norden har Nisse hämtat mycket av inspirationen inför årets deckardagar och festivalen kommer att bli mycket mer interaktiv än i fjol. Seminarier ska blandas med programpunkter där besökarna får möta författarna ansikte mot ansikte för att skapa en känsla av gemenskap och engagemang.

— Vi vill utnyttja Visbys mystiska miljö mer och kommer bland annat hålla till i den botaniska trädgården, säger Nisse. Där finns ingen scen och det gör att författare och besökare kommer varandra närmre. Marianne Cedervall kommer att prata med biskopen Thomas Pettersson på plats i Domkyrkan och i Volare Vinbar ska vi ha Wine Crime – ett seminarium där vi (Nisse Scherman och Carin Gerhardsen, red anm) går runt och pratar om deckarkaraktärernas alkoholvanor med författarna medan de dricker vin med besökarna.

Hur gör man för att få till den rätta stämningen och samtalen vid sådana tillfällen?
— Man börjar prata själv. Jag och Carin kommer att vara värdar och det gäller att visa ett glatt humör och själv vara trevlig, säger Nisse och fortsätter:

— Vi vill satsa på att göra en annorlunda festival där det inte riskerar att bli korvstoppning av seminarier. Mycket av inspirationen till i år har jag hämtat på olika festivaler runt om i Norden – jag är som Deckarakademins utsände festivalbesökare, åker runt på många festivaler och jag ser att på många platser fungerar det interaktiva väldigt bra. Särskilt i Oslo men också i Sundsvall har det fått stort genomslag.

Förra året besökte ungefär 70 personer Gotland Art Crime. Lite större tänker sig Nisse att det kan bli i år men vid 200 personer sätter arrangörerna stopp. Fler än så skulle få den hanterbart intima stämningen de eftersträvar att gå om intet och Nisse känner att det i nuläget inte får växa dem över huvudet rent praktiskt:

— Det har vi inte organisation till just nu, säger han. Vi är i princip utan pengar och går runt på ideell basis och vissa bidrag från förlagen. Skulle biljetterna ta slut så gör de det och det vore fantastiskt. Sedan vet man inte för framtiden men vi tar ett år i taget och ser hur det utvecklar sig.

Så här långt är författarna Tove Alsterdal, Philip Birk, Marianne Cedervall, Caroline Engvall, Kjell Eriksson, Carin Gerhardsen, Anna Jansson, Håkan Nesser, Marc Voltenauer och Håkan Östlundh helt klara för festivalen och listan fylls på kontinuerligt. Festivalen hålls 16-18 augusti 2019.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny