ANNONS

Den här byggröran lär vi inte få se inför Bokmässan 2020. Inte för att särskilt många förutom utställare fått se den tidigare. Dags att planera för 2021. Foto: Boktugg.

Bokmässan i Göteborg 2020 är (nästan) inställd – dags att skapa plan 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter en turbulent tisdag är Bokmässan i Göteborg 2020 officiellt (nästan) i praktiken inställd efter alla besked med Norstedts i spetsen. Nu är det dags att blicka framåt, menar Boktuggs chefredaktör.

Det började med nyheten som Boktugg var först ut med (förutom alla dussintals författare som redan läckt den på Facebook och Twitter) före lunch att Norstedts meddelat Bokmässan att de inte kommer.


ANNONS


Lång historia kort. Bokmässan vill ha mer tid, fram till slutet av maj. Förlagen vill ha besked nu (senast på måndag). Bokmässan pausar arbetet med Plan A (den fysiska mässan som med rådande begränsningar inte kan genomföras) och fokuserar på Plan B (någon slags digital variant möjligen med en mindre fysisk del).


ANNONS


Förlagen tolkar brevväxlingen idag som att Bokmässan 2020, utställningsdelen, inte blir av och många vill nu boka av eller boka om till 2021. Hotellrum är inte längre en bristvara i Göteborg 24-27 september även om det skämtas på Facebook om att författare ska ta saken i egna händer och arrangera privata bokmässor i rummen på Gothia Towers.

Alla sitter vi fast i coronas rävsax. Men med den information vi har idag finns det egentligen bara ett beslut att ta: att ställa in 2020 års Bokmässa och satsa allt på 2021.

Absolut att man kan arrangera något annat, en slags ersättningslitteraturfestival online i slutet av september. Göra det till en veckas litteraturfest. Men det blir något helt annat än de spontana möten som äger rum på och runtomkring Bokmässan i Göteborg. Det är helt klart spännande att utforska vad det kan betyda, men frågan är om man tjänar något på att kalla det för Bokmässa?

Naturligtvis fruktar Bokmässan det som alla arrangörer av fysiska evenemang idag är rädda för – att vårt beteende ska förändras. Ja, alla i branschen längtar tillbaka till en normal mässa. Men samtidigt, för varje vecka som vi tillbringar med videokonferenser och ser dess fördelar (och för all del nackdelar) så ökar risken att online kan locka mer än offline för en del.

Bokmässan brottas redan med utmaningen i skiftet från fysiska till digitala böcker. Hur ska man ställa ut helt digitala böcker på en fysisk mässa? Den frågan har flera förlag ställt sig allt oftare på senare år. Försäljningen av fysiska böcker hos utställarna har minskat även innan vi kunde stava till coronapandemi.

Är detta kanske en unik möjlighet att återuppfinna Bokmässan för 2020-talet, att få mer än ett extra år, eller i alla fall halvår, av tid att bygga nytt. Lägga arvet åt sidan och fundera över … om vi idag bestämde oss för att hösten 2021 arrangera en bokmässa, eller en litteraturfest, hur skulle vi då utforma den? Skulle den se ut som Bok & Bibliotek alltid sett ut med små justeringar, eller skulle den vara något helt annat?

Coronakrisen är en tung ekonomisk smäll för hela evenemangsstaden Göteborg. Men nu gäller det att se möjligheterna och mer än någonsin titta framåt. Mot september 2021.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot sin bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat landet sedan ca 850.

”Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?”

”Ja” säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ” På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

(...) Läs hela artikeln »