ANNONS

Bokmässan i Göteborg 2020 är (nästan) inställd – dags att skapa plan 2021

Den här byggröran lär vi inte få se inför Bokmässan 2020. Inte för att särskilt många förutom utställare fått se den tidigare. Dags att planera för 2021. Foto: Boktugg.

Efter en turbulent tisdag är Bokmässan i Göteborg 2020 officiellt (nästan) i praktiken inställd efter alla besked med Norstedts i spetsen. Nu är det dags att blicka framåt, menar Boktuggs chefredaktör.

Det började med nyheten som Boktugg var först ut med (förutom alla dussintals författare som redan läckt den på Facebook och Twitter) före lunch att Norstedts meddelat Bokmässan att de inte kommer.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Lång historia kort. Bokmässan vill ha mer tid, fram till slutet av maj. Förlagen vill ha besked nu (senast på måndag). Bokmässan pausar arbetet med Plan A (den fysiska mässan som med rådande begränsningar inte kan genomföras) och fokuserar på Plan B (någon slags digital variant möjligen med en mindre fysisk del).

Förlagen tolkar brevväxlingen idag som att Bokmässan 2020, utställningsdelen, inte blir av och många vill nu boka av eller boka om till 2021. Hotellrum är inte längre en bristvara i Göteborg 24-27 september även om det skämtas på Facebook om att författare ska ta saken i egna händer och arrangera privata bokmässor i rummen på Gothia Towers.

Alla sitter vi fast i coronas rävsax. Men med den information vi har idag finns det egentligen bara ett beslut att ta: att ställa in 2020 års Bokmässa och satsa allt på 2021.

Absolut att man kan arrangera något annat, en slags ersättningslitteraturfestival online i slutet av september. Göra det till en veckas litteraturfest. Men det blir något helt annat än de spontana möten som äger rum på och runtomkring Bokmässan i Göteborg. Det är helt klart spännande att utforska vad det kan betyda, men frågan är om man tjänar något på att kalla det för Bokmässa?

ANNONS

Naturligtvis fruktar Bokmässan det som alla arrangörer av fysiska evenemang idag är rädda för – att vårt beteende ska förändras. Ja, alla i branschen längtar tillbaka till en normal mässa. Men samtidigt, för varje vecka som vi tillbringar med videokonferenser och ser dess fördelar (och för all del nackdelar) så ökar risken att online kan locka mer än offline för en del.

Bokmässan brottas redan med utmaningen i skiftet från fysiska till digitala böcker. Hur ska man ställa ut helt digitala böcker på en fysisk mässa? Den frågan har flera förlag ställt sig allt oftare på senare år. Försäljningen av fysiska böcker hos utställarna har minskat även innan vi kunde stava till coronapandemi.

Är detta kanske en unik möjlighet att återuppfinna Bokmässan för 2020-talet, att få mer än ett extra år, eller i alla fall halvår, av tid att bygga nytt. Lägga arvet åt sidan och fundera över … om vi idag bestämde oss för att hösten 2021 arrangera en bokmässa, eller en litteraturfest, hur skulle vi då utforma den? Skulle den se ut som Bok & Bibliotek alltid sett ut med små justeringar, eller skulle den vara något helt annat?

Coronakrisen är en tung ekonomisk smäll för hela evenemangsstaden Göteborg. Men nu gäller det att se möjligheterna och mer än någonsin titta framåt. Mot september 2021.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se