ANNONS

Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 5 (sep-okt)

Vilka var de stora händelserna i bokbranschen under 2020? Vi letar bland rubrikerna från alla månader som passerat och minns. Foto: iStock.

Hösten är här men alla bokmässor har gått från montrar till monitorer. Vår årskrönika över 2020 går in på september och oktober.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Om första halvåret fallit i glömska så har du väl rätt bra koll på vad som hände i september och oktober? Boktugg har här nedan kondenserat nästan 350 artiklar till en lista med de viktigaste rubrikerna.

September 2020

Det fanns våren 2020 de som trodde att saker och ting skulle återgå till det normala framåt hösten. Och kanske fanns vissa sådana förhoppningar tidigt i september också. I slutet av september kom beskedet Regeringen höjer gränsen till 500 sittande åskådare 15 oktober – i vissa fall. Men vi vet ju hur det gick med det.

ANNONS

Istället matades vi med nya krisrubriker: Norska författare har tappat hälften av sina uppdrag. Samtidigt fanns det författare som plötsligt fick mer tid att skriva: Samuel Karlsson om permittering, skrivrutiner och coronalitteratur.

Bokmässan i Göteborg blev digital. Där fick besökarna/tittarna exempelvis veta vilka böcker partiledarna helst läser. Och hur mäter man det? Bokmässan Play 2020 hade 373 000 visningar torsdag-söndag. Boktugg recenserade Bokmässan Play – inte riktigt på Netflix nivå ännu.

Dessutom grävde vi i Hur man tar betalt för en digital bokmässa vilket vi fick veta mer om i artikeln Trots publiksuccé – svårt för Bokdagar i Dalsland att få ekonomi i digitala event.

ANNONS

Sedan fanns det andra som LitterArt i Nyköping 15-18 oktober 2020 satsar på corona-anpassat program. Medan Bokmässan i Frankfurt överger planer på fysiska utställare 2020 (den 8 september, en dryg månad innan mässan skulle öppnat). De berättade att mässan hade 800 fysiska utställare bokade.

Nätbokhandeln gick bra, Adlibris meddelade rekordförsäljning i augusti 2020: Vi sålde över hälften av alla fysiska böcker i Sverige men fick sedan förtydliga efter kritik från Bokus: Nej, Adlibris sålde inte varannan fysisk bok i augusti – men hade 51 % av omsättningen.

Podcast är ett ord som bokbranschen fått höra ofta 2020: Batman får podcast på Spotify – låter märkligt likt en ljudbok. Samtidigt som Jonas Gardell och Mark Levengood startade podcast på Sveriges Radio. I en annan intervju fick vi veta att podcast istället för ljudbok möjliggör ett levande samtal.

I en krönika grubblade Boktuggs chefredaktör över Tesla vs Storytel och bil- vs bokbranschen men ställde även frågan: Hur viktiga är de stora bokmässorna?

Filmatisering är något alla författare drömmer om och inte sällan skrivs det att en bok ska filmatiseras när det egentligen ”bara” handlar om en option. Lite mer ovanligt att författare går ut och berättar när optionen gått ut. Men det händer: Ingen filmatisering av Stjärnklart-serien för Lars Wilderäng denna gång.

Snart är inte Storytel ensamma om en Original-satsning efter att Bookbeat satsar på eget innehåll – rekryterar Victoria Vatanskaja från Storytel. Och även fysisk bokhandel kan spela det spelet: Triumf förlag säljer exklusivt på Akademibokhandeln igen – och ger ut Storyteltitlar.

Inte bara streamingtjänster vill gå på export: Ordfront bygger ”förlagsagentur” med Tapir för att ta sina författare ut i världen. På tal om agenter så blev Siri Lindgren VD för Hedlund Agency.

Agenter brukar ha ett finger med i spelet när författare byter förlag. I september fick vi veta att Maria Borelius går till Ester Bonnier. Relaterad nyhet: Carina Nunstedt startar eget – Yourlife Books kombinerar förlag och agentur. Förlagsbyte 2: Louise Boije af Gennäs skriver avtal med Bazar om ny deckarserie.

Och så finns det förlag med stora ambitioner: Saga Egmont rekryterar – vill bli svenska författares väg ut i världen. Och förlag som letar talang utanför bokbranschen, Max Ström rekryterade från musikbranschen – Johannes Sjöberg blir ny förläggare.

Ett sätt att synas är att läcka delar av en bok till media i förväg, vilket kan ge rubriker som Olof Lundh i närkamp med Zlatan och Hamrén i ny bok. Eller så finns det förstås ett klassiskt sätt, bli (världs)känd och skriv en bok: Julhandeln räddad – Barack Obamas nya bok släpps 17 november.

En svensk som numera är världsberömd är Fredrik Backman som toppade New York Times bästsäljarlista.

Utmanare till Storytel (där sajten Calcalistech avslöjade att Storytel betalat över 50 Mkr för ljudbokstjänsten iCast i Israel) och andra finns det gott om. Den största (?) är Audible som lanserade obegränsad lyssning i ytterligare ett land – Spanien och även släppte podcast med Jenny Rogneby om rånkuppen i Vietas. Alla gillar inte Audibles makt – Cory Doctorow utmanar Audible med Kickstarterkampanj för sin ljudbok.

Många skulle önska sig samma muskler som Audible. Bolaget bakom svenska appen Bookself gick i konkurs. Men det avskräcker inte BlancheStories som vill bli Skandinaviens första renodlade plattform för audioerotik.

Affärer på internationell nivå: PRH-ägaren Bertelsmann intresserade av att köpa Simon & Schuster.

Svenska utmanarna Bookbeat: De äldre ljudbokslyssnarna blir allt fler och Nextory: Juli 2020 blev en rekordmånad var nöjda med sommaren.

Adlibris lägger ner egenutgivartjänsten Type & Tell efter fem år kunde Boktugg avslöja och vi skrev analysen: Vad Bonniers kan lära av Type & Tell-äventyret.

Något överraskande för den som sett krisrubriker kring fysisk bokhandel (exempelvis Vimmerby bokhandel hittar ingen köpare – lägger ner i oktober 2020 som dock faktiskt räddades av nya ägare) var kanske försäljningsstatistiken som visade kraftigt ökad bokförsäljning i Sverige januari-augusti 2020. Mer statistik på topplistorna över De mest sålda och lyssnade böckerna i Sverige april-juni 2020.

Det gick uppenbarligen så bra att Bonnierförlagen betalar tillbaka pengar för permitteringsstöd till staten.

Det stormade vidare när bloggare polisanmälde Bookmark och flera andra för ”Svenska mordhistorier”. Ett annat rättsfall, i USA: Förlag stämmer Lindsay Lohan – fick miljonförskott men skrev aldrig boken. Och så fanns det bedragare som låtsas vara storförlag – vill lura författare att betala för redigering.

I vissa länder är författare och journalister utsatta: Svetlana Aleksijevitj skyddas av diplomater i sitt hem i Minsk.

En ny rapport går på djupet i alla undersökningar om svenska läsvanor. Helt logiskt att regeringen vill göra storsatsning på barns läsning och biblioteken: 200 Mkr per år. En del av det ska resultera i framtidens bokläsare genom nytt stöd till barns och ungas läsning – Läsrådet får 10 Mkr per år.

Flera gånger i månaden publiceras debutantporträtt på Boktugg, under september exempelvis Kerstin Bergman debuterar med hemvändardeckare och Emma Rävås debuterar med ungdomsbok om lesbisk kärlek.

Några som inte är debutanter men bildar ett nytt författarpar: Camilla Läckberg skriver deckartrilogi med Henrik Fexeus.

Ett dödsfall vi minns: Författaren bakom boken ”Forrest Gump” är död – Winston Groom blev 77 år. En författare som varit död länge men fortfarande läses uppmärksammade vi den 15 september eftersom Agatha Christie skulle fyllt 130 år, vilket flera förlag ville uppmärksamma.

Och så blir det fart på pris- och stipendieregnet:

Boktugg började även pusha Insider-materialet på sajten: Research 2: Fem goda råd som gör dig effektivare under din research.

Oktober 2020

Sista kvartalet 2020. Det började talas på allvar om en ny andra coronavåg och alla förhoppningar om författarkvällar IRL eller mässor grusades.

Franskt upprop för bokhandlare i coronatider efter beskedet att Franska bokhandlar tvingas stänga i 15 dagar. Även i USA slog restriktioner mot bokhandlare Nödrop från klassiska Strand Book Store i New York: försäljningen ner 70 % i år, men därefter lite positiva tongångar i The Strands nödrop gav 25 000 beställningar i bokhandelns webbshop.

Boktugg kollade läget med en svensk bokhandlare som konstaterade att det är tufft för bokhandlar när myndigheter avråder från att besöka butiker. Och vi fick ett svenskt glädjebesked: Vimmerby Bokhandel räddas – nya ägare tar över i oktober 2020.

Digitalisering snarare än corona låg bakom nyheten att Tio tjänster försvinner på Norstedts förlagsgrupp.

Stories by Storytel läggs ner – ingen succé för svensk chatt-litteratur, kanske inget överraskande beslut. Analysen av tredje kvartalet: Storytel visar fortsatt stark tillväxt i Norden – men liten varningsflagg globalt. Något som verkar funka bra är true crime där Storytel samarbetar med Martin Ezpeleta.

Konkurrensen kommer inte bara från böcker utan alla digitala mediaplattformar, som det faktum att Netflix tittar på ljudböcker, podcasts och redan gjort videoböcker. Inte bara Storytel blickar ut i världen: Rekordtillväxt för Nextory i sommar – blir publikt bolag för att ta in mer kapital och Nextory kunde även meddela att Nederländerna blir sjunde landet med lansering i december 2020.

Däremot lär Norge inte finnas högst på Nextorys lista, där bråkas det: Prenumerationstjänsten Ebok Pluss om norska storförlag: Maktmissbruk. Ett bråk som kanske är över: Aron Flam frias från upphovsrättsbrott i ”En svensk tiger”-målet. Ett bråk som luktade lite PR-kupp: Konflikt kring Märta Tikkanen-biografi – förlag drog tillbaka och tryckte om.

Vi kunde även konstatera att fler prenumererar på ljudböcker än digitala morgontidningar.

Ny bok av Lars Kepler – men film och tv-serie i USA lagd på is skrev de flesta medier om. Men Boktuggs nyhet att Bookbeat går all in på Spegelmannen av Lars Kepler – ljudbok i två versioner väckte inte alls lika stor uppmärksamhet och reaktioner som Läckbergs Adlibris-tapetsering i maj.

Däremot dementerades Förlagspoddens rykte om samgående mellan två svenska ljudbokstjänster. Vi får se om det ligger någon sanning i det och en affär sker under 2021. På tal om ljudböcker: Nu lanseras en röstbank med över 100 skådespelare och Ljudboksrättigheter en självklarhet – men förlag bör överväga podcasträtten.

Hur skulle det gå för Ackis? Tredje kvartalet 2020 gav bättre resultat för Akademibokhandeln.

En lansering som vi spekulerade i (Amazon lanserar i Sverige till Läslovet eller Black Friday?) gav genomslag i sociala medier – men kanske inte på det vis de hoppats – när Amazon.se öppnade i Sverige med mängder av felöversatta produkter. Boktugg konstaterade att många svenska förlags böcker syntes på Amazon men gick inte att beställa.

Mer lyckad lansering: Disney+ har redan 450 000 abonnenter i Sverige – hur påverkas ljudbokstjänster?

Teknikens framsteg sker på många håll: 15-åriga William kan äntligen läsa obehindrat med hjälp av en smart kamera. Inte lika stort teknikskifte men Storytel släpper en uppdaterad version av läsplattan Storytel Reader.

Rekryteringar i bokbranschen: Helena Lindstedt ny HR-chef på Natur & Kultur medan Erik Liedberg får operativ roll på växande Word Audio Publishing och Mari Wärri återvänder till Storytel – blir nordisk chef för innehållsstrategi. Författaren Birgitta Bergin går till Piratförlaget efter tio böcker på Bokfabriken. Mer av intern omorganisation när Adam Dahlin blir ny förlagschef och publicistisk chef på Bokförlaget Forum. Och Agnes Cavallin blir ny förläggare – från Bokmässan till Bazar förlag. En som säkert tar med sig en del kunskap om konkurrenten: Förlagssystems förre VD blir delägare i Stjärndistribution.

På tal om rekryteringar: Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg väljs in i Svenska Akademien och Litteraturvetaren Anna Cullhed ersätter Svedjedal i Natur & Kulturs styrelse.

Ett annat sätt att rekrytera är att köpa hela förlaget: Norstedts Förlagsgrupp köper Brombergs Bokförlag vilket fick ägaren Dorotea Bromberg att utbrista: Ska bli fantastiskt att ägna sig mer åt författarna.

En nyhet som gick många förbi i Sverige var miljardaffären när Sanoma köpte spanska läromedelsförlaget Santillana.

Det går att gå på export utan agent, Stefan Malmström tackar sin ”grit” – debutromanen ges ut även i Spanien. På tal om gör-det-själv: Thomas Erikson startar bokförlag – ska ge ut både egna och andra författares böcker.

Samarbete är inne: Nya skånska författarduon Anders de la Motte och Måns Nilsson skriver pusseldeckare på Österlen. Vi drar väl några debutanter också: Anne-Marie Davis debutroman är kryddad med romantik och spänning och Alicia Lundberg debuterar med bok om giftiga relationer.

En ny kvartalstopplista, De mest sålda och lyssnade böckerna i Sverige juli-september 2020. En bok som dominerat tredje kvartalet är den mest sålda fackboken för tredje månaden i rad: Familjen av Bäckström Lerneby. En annan sorts lista: De mest utlånade författarna och böckerna på svenska bibliotek 2019.

Ska man lansera sin bok kan man snegla på Simon Stålenhags nya Kickstarter som passerade en miljon på några timmar eller den mer småskaliga Pekbok om gin lanseras med Kickstarter-kampanj.

Och så fördelades lite priser och stipendier:

Allting har ett slut: Samarbetet mellan Läsrörelsen och McDonald’s avslutas efter 19 år. På tal om snabbmat och böcker: Max Burgers byter leksaker mot böcker – 5 miljoner barnböcker delas ut.

Och så hade vi regeringen som i skuggan av Nobelpriset smög ut beskedet: Inga lättnader för publik i kultursektorn.

Insider: Skrivkramp – så löser du den. Och så lite navelskådande: Boktugg är inte bara en blogg med 154 000 unika besökare per månad.

Puh, då återstår bara en del i vår årskrönika. Du har väl redan läst de tidigare?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL