ANNONS

Nu lanseras en röstbank med över 100 skådespelare

I TeaterAlliansens nya röstbank kan ljudboksförlag botanisera bland fler än 400 röstprov av professionella skådespelare. Foto: Istock

TeaterAlliansen lanserar en röstbank med fler än 400 röstprov av 110 skådespelare för att underlätta för ljudboksförlag att hitta inläsare. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Den 22 oktober 2020 lanserar TeaterAlliansen en röstbank som innehåller fler än 400 röstklipp i fem olika genrer. De är inlästa av 110 skådespelare i åldrarna 26-66 år, både etablerade och nyutexaminerade.

Initiativtagare till röstbanken är Angela Kovács, en av TeaterAlliansens skådespelare som läser in ett stort antal ljudböcker. 

ANNONS

– Jag har på sista tiden behövt tacka nej till inläsningar på grund av tidsbrist och jag vet att behovet av inläsare är stort. Det kändes självklart att vi på TeaterAlliansen ska ha en egen röstbank med tanke på den enorma kompetens som finns här, säger Angela Kovács i ett pressmeddelande.

I röstbanken finns sökkriterier som ålder och kön men också 20 olika dialekter och 14 språk för att säkerställa korrekt uttal. Efter lanseringen kommer både sökkriterier och antalet skådespelare att fortsätta utökas. Röstbanken är tillgänglig för alla och kostnadsfri, så som ljudboksförlag är det fritt fram att använda tjänsten för att hitta röster till nya ljudboksproduktioner.

Har fler skådespelare börjat med inläsningar i år när restriktioner gjort det svårt att stå på scen inför publik?
– Ja, sedan vi startade projektet med röstbanken har fler av TeaterAlliansens skådespelare börjat läsa in böcker. Corona-pandemins förödande konsekvens för scenkonsten har också bidragit till att öka ljudbokslyssnandet, antalet böcker som läses in och därför också ökat behovet av inläsande skådespelare. Det är ju ett sätt skådespelarna kan vara yrkesverksamma idag, säger Eva Vallin, kommunikationsansvarig på TeaterAlliansen.

Hur är arvodena för ljudboksinläsning, får skådespelarna rimligt betalt sett till hur många timmar det tar?
– Vi är inte delaktiga i förhandlingarna av ersättning för skådespelarnas inläsningar men det vi har förstått är att ersättningen kan skilja en del mellan olika uppdragsgivare. För skådespelaren innebär ju en inläsning att de kanske läser igenom boken en gång inledningsvis och sedan kanske två gånger till för att göra anteckningar, ta reda på uttal, tekniska termer och särskilja karaktärerna. Får man då betalt per färdiginläst timme behöver arbetet rymmas i den ersättningen så det blir en rimlig ersättning, säger Eva Vallin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL