Prenumerationstjänsten Ebok Pluss om norska storförlag: Maktmissbruk

Norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss får inte tillgång till de stora förlagens titlar. Maktmissbruk menar de.

Maktmissbruk av Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. Det menar norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss som inte får tillgång till storförlagens titlar i ljudboksformat.

– Vi känner oss minst sagt bojkottade av de tre stora förlagen. I över fyra år har vi jobbat för att få in böcker från dessa förlag – utan att lyckas. Det är maktmissbruk från Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. De ursäktar sig med att vi inte kan enas om villkoren, men vi menar att de inte uppfyller plikten att leverera till alla, säger Lene Røren som leder Ebok.no som driver prenumerationstjänsten Ebok Pluss som ägs av förlaget Vigmostad & Bjørke, till norska tidningen VG.

Lydbokforlaget, som driver tjänsten Fabel – som i sin tur ägs av Ashehoug och Gyldendal anser inte att det handlar om maktmissbruk.

– Jag förstår inte vad hon menar med maktmissbruk. Vi har innehåll vi önskar sälja, hon önskar köpa men vi har inte blivit eniga om priset, säger förlagschefen Ann-Kristin Vasseljen.

Flera norska författare har protesterat mot förlagens ovilja att släppa deras ljudböcker till andra prenumerationstjänster. Sju författare med Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tom Egeland och Tom Kristensen i spetsen skrev ett debattinlägg på VG.

– Här är det två stora aktörer ägda av de största förlagen som utestänger varandras författare. De har utnyttjat oss i ett konkurrensspel. Vi förlorar miljontals kronor på det här. Nu får det vara nog, säger Tom Kristensen till VG.

Författarna menar att ljudboksrättigheterna gått tillbaka till författarna eftersom förlagen inte uppfyllt leveransplikten och blockerat återförsäljare. Därför har flera av dem gjort egna nyinspelningar av dessa ljudböcker.

Till VG säger Røren att Storytel och Fabel tillsammans har 98-99 procent av marknaden och utan titlar från de tre stora förlagen så klarar Ebok Pluss inte att konkurrera.

Och det är en snabbt växande marknad. I år beräknas Fabel och Storytel tillsammans passera 400 miljoner norska kronor i omsättning.

Fotnot: Den norska marknaden för prenumerationstjänster har två stora aktörer: Fabel/Lydbokforlaget som ägs till hälften vardera av Aschehoug och Gyldendal och Storytel Norge som ägs av Cappelen Damm och svenska Storytel. Samt utmanaren Ebok Pluss, som ägs av Vigmostad & Bjørke.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.