ANNONS

Norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss får inte tillgång till de stora förlagens titlar. Maktmissbruk menar de.

Prenumerationstjänsten Ebok Pluss om norska storförlag: Maktmissbruk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Maktmissbruk av Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. Det menar norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss som inte får tillgång till storförlagens titlar i ljudboksformat.

– Vi känner oss minst sagt bojkottade av de tre stora förlagen. I över fyra år har vi jobbat för att få in böcker från dessa förlag – utan att lyckas. Det är maktmissbruk från Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. De ursäktar sig med att vi inte kan enas om villkoren, men vi menar att de inte uppfyller plikten att leverera till alla, säger Lene Røren som leder Ebok.no som driver prenumerationstjänsten Ebok Pluss som ägs av förlaget Vigmostad & Bjørke, till norska tidningen VG.


ANNONS


Lydbokforlaget, som driver tjänsten Fabel – som i sin tur ägs av Ashehoug och Gyldendal anser inte att det handlar om maktmissbruk.


ANNONS


– Jag förstår inte vad hon menar med maktmissbruk. Vi har innehåll vi önskar sälja, hon önskar köpa men vi har inte blivit eniga om priset, säger förlagschefen Ann-Kristin Vasseljen.

Flera norska författare har protesterat mot förlagens ovilja att släppa deras ljudböcker till andra prenumerationstjänster. Sju författare med Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tom Egeland och Tom Kristensen i spetsen skrev ett debattinlägg på VG.

– Här är det två stora aktörer ägda av de största förlagen som utestänger varandras författare. De har utnyttjat oss i ett konkurrensspel. Vi förlorar miljontals kronor på det här. Nu får det vara nog, säger Tom Kristensen till VG.

Författarna menar att ljudboksrättigheterna gått tillbaka till författarna eftersom förlagen inte uppfyllt leveransplikten och blockerat återförsäljare. Därför har flera av dem gjort egna nyinspelningar av dessa ljudböcker.

Till VG säger Røren att Storytel och Fabel tillsammans har 98-99 procent av marknaden och utan titlar från de tre stora förlagen så klarar Ebok Pluss inte att konkurrera.

Och det är en snabbt växande marknad. I år beräknas Fabel och Storytel tillsammans passera 400 miljoner norska kronor i omsättning.

Fotnot: Den norska marknaden för prenumerationstjänster har två stora aktörer: Fabel/Lydbokforlaget som ägs till hälften vardera av Aschehoug och Gyldendal och Storytel Norge som ägs av Cappelen Damm och svenska Storytel. Samt utmanaren Ebok Pluss, som ägs av Vigmostad & Bjørke.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »