ANNONS

Prenumerationstjänsten Ebok Pluss om norska storförlag: Maktmissbruk

Norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss får inte tillgång till de stora förlagens titlar. Maktmissbruk menar de.

Maktmissbruk av Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. Det menar norska prenumerationstjänsten Ebok Pluss som inte får tillgång till storförlagens titlar i ljudboksformat.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Vi känner oss minst sagt bojkottade av de tre stora förlagen. I över fyra år har vi jobbat för att få in böcker från dessa förlag – utan att lyckas. Det är maktmissbruk från Gyldendal, Aschehoug och Cappelen Damm. De ursäktar sig med att vi inte kan enas om villkoren, men vi menar att de inte uppfyller plikten att leverera till alla, säger Lene Røren som leder Ebok.no som driver prenumerationstjänsten Ebok Pluss som ägs av förlaget Vigmostad & Bjørke, till norska tidningen VG.

Lydbokforlaget, som driver tjänsten Fabel – som i sin tur ägs av Ashehoug och Gyldendal anser inte att det handlar om maktmissbruk.

ANNONS

– Jag förstår inte vad hon menar med maktmissbruk. Vi har innehåll vi önskar sälja, hon önskar köpa men vi har inte blivit eniga om priset, säger förlagschefen Ann-Kristin Vasseljen.

Flera norska författare har protesterat mot förlagens ovilja att släppa deras ljudböcker till andra prenumerationstjänster. Sju författare med Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tom Egeland och Tom Kristensen i spetsen skrev ett debattinlägg på VG.

– Här är det två stora aktörer ägda av de största förlagen som utestänger varandras författare. De har utnyttjat oss i ett konkurrensspel. Vi förlorar miljontals kronor på det här. Nu får det vara nog, säger Tom Kristensen till VG.

Författarna menar att ljudboksrättigheterna gått tillbaka till författarna eftersom förlagen inte uppfyllt leveransplikten och blockerat återförsäljare. Därför har flera av dem gjort egna nyinspelningar av dessa ljudböcker.

Till VG säger Røren att Storytel och Fabel tillsammans har 98-99 procent av marknaden och utan titlar från de tre stora förlagen så klarar Ebok Pluss inte att konkurrera.

Och det är en snabbt växande marknad. I år beräknas Fabel och Storytel tillsammans passera 400 miljoner norska kronor i omsättning.

Fotnot: Den norska marknaden för prenumerationstjänster har två stora aktörer: Fabel/Lydbokforlaget som ägs till hälften vardera av Aschehoug och Gyldendal och Storytel Norge som ägs av Cappelen Damm och svenska Storytel. Samt utmanaren Ebok Pluss, som ägs av Vigmostad & Bjørke.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL