ANNONS

Ny rapport går på djupet i alla undersökningar om svenska läsvanor

Svenska folkets läsvanor kartlagda i ny rapport över undersökningar av läsvanor.
I Svenska Förläggareföreningens nya rapport Läsandets årsringar har litteratursociologerna Anna Nordlund och Johan Svedjedal studerat och sammanställt statistik över svenskarnas läsvanor.

Läser folk mer eller mindre? Läser unga bättre eller sämre? Det görs många undersökningar och nu har två forskare på uppdrag av Förläggareföreningen undersökt alla undersökningar.

– Den tryckta boken har klarat digitaliseringen bättre än andra traditionella medier, men också den har påverkats av den konkurrens från nya medier som har omformat vår läskultur under det senaste kvartsseklet, säger Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som är en av de två forskarna bakom rapporten.

Rapporten visar bland annat en generell nedgång för nöjesläsandet av böcker hos barn och unga de senaste åren och en bristande läsförmåga hos svenska elever, skriver Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

– För att barn ska utveckla god läsförmåga måste de få tid till läsning både i skolan och på fritiden och det måste finnas ett lockande och varierat bokutbud och vägledning in i litteraturens värld, säger Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik Uppsala universitet, som skrivit rapporten tillsammans med Johan Svedjedal.

ANNONS

Sammanställt statistik över läsvanor i Sverige

Det är alltså i Svenska Förläggareföreningens nya rapport Läsandets årsringar som de båda litteratursociologerna Anna Nordlund och Johan Svedjedal studerat och sammanställt statistik över svenskarnas läsvanor. Målet har varit att ta ett samlat grepp på utvecklingslinjerna de senaste decennierna. Fram träder bilden av en läskultur i Sverige som är på en gång stark och tynande.

– Utgivningen i Sverige har en fantastisk bredd, kvalitet och mångfald. För att kunna garantera det också framöver måste goda förutsättningar finnas för att driva förlag och ge ut kvalitetslitteratur. Vi på Svenska Förläggareföreningen ser exempelvis ett utökat litteraturstöd som en viktig del i detta, säger Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen.

Här på Boktuggs redaktion har vi inte hunnit läsa rapporten (drygt 80 sidor), däremot har vi tidigare konstaterat att många av de undersökningar som görs har stora brister då de inte anpassats till varken eböckers eller ljudböckers framväxt på senare år. Frågorna bygger ofta på pappersläsning. Vi lär få återkomma med en uppföljning av slutsatserna i denna rapport på rapporter.

Rapportförfattarna konstaterar själva i inledningen utmaningen i en sådan här rapport: ”Större delen av rapporten var utarbetad eller skisserad innan coronapandemin bröt ut våren 2020. Det statistiska material gällande mediekonsumtion vi har använt oss av sträcker sig också i regel som längst fram till 2019. När rapporten går iväg för slutproduktion, i början av sommaren 2020, skildrar den på många sätt
en annan medial värld än den som har utvecklats under de senaste månaderna.”

Vill du läsa rapporten själv så hittar du den här (pdf).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se