ANNONS

Bokmässan i Frankfurt hade 800 fysiska utställare bokade

Bokmässan i Frankfurt blir utan publik och utställare i år förutom digitalt. (Bilden från 2014). Foto: iStock.

När Bokmässan i Frankfurt ställde in den fysiska bokmässan igår hade 800 utställare från 40 länder anmält sig. I jämförelse: 2019 hade mässan 7450 utställare från 109 länder.

Vi berättade igår att Bokmässan i Frankfurt, drygt en månad innan den skulle starta, bestämt sig för att slopa den fysiska mässdelen. Detta efter att flera länder signalerat att de inte kommer att resa till mässan och att nya karantänregler gör det praktiskt omöjligt för många internationella gäster att närvara.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Men enligt mässgeneralen Juergen Boos så hade runt 800 utställare från 40 länder, inräknat kollektiva landsmontrar som exempelvis Sverige brukar ha, anmält sig. Det kan låta mycket, nästan som Bokmässan i Göteborg, men 2019 hade Frankfurt 7450 utställare från 109 länder.

I en intervju med Publishing Perspectives framhöll Boos den digitala delen av mässan som exempelvis Frankfurt Rights platform som öppnar 1 oktober och ska hållas öppen fram till nästa sommar.

– Jag tror att vi skapat den största handelsplattformen i bokbranschen. Och med ett par miljoner euro att investera i den här plattformen så kommer den inte att försvinna. Den kommer att vara kvar som en året runt-handelskomponent i showen, säger Boos till Publishing Perspectives.

ANNONS

Han var dock noga med att framhålla att en digital mässa inte kan ersätta en fysisk mässa och att de planerar att vara tillbaka som vanligt 2021. Den kreativa atmosfären med personliga möten är svår att återskapa online, menade Boos som även antydde att Frankfurt kommer att utveckla någon sorts ”partyfunktion” på sin digitala plattform men att det fortfarande var en hemlighet.

Analys: Beskedet om att Frankfurt ställer in sin fysiska mässa kom nästan samtidigt som Boktuggs Analysbrev skickades ut, där vi ställer frågan om digitala event är det nya normala. En oro i både Frankfurt och Göteborg är givetvis hur mycket besökarna verkligen kommer att sakna de fysiska mässorna, och om de kommer att ha samma relevans när en ökande andel av böckerna konsumeras via skärmar och hörlurar. Liksom frågan om agenter och förlag kommer att tycka att ett myller av bord på Frankfurt är lika lockande när de insett fördelarna med Zoom. Det alla pratar om som de längtar efter med mässorna är främst nätverkandet med kollegor, vilket i sig egentligen inte förutsätter det kostsamma mässgolvet med montrar. Men den riktigt skrämmande frågan är förstås: Vad sker ifall det inte går att arrangera en fysisk mässa 2021 heller?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se