ANNONS

Främsta målgruppen är troligen varken barn eller bartenders. Foto: iStock.

Pekbok om gin lanseras med Kickstarter-kampanj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Pekpinnar eller drinkpinnar? Det är råder ingen brist på uppslag till ordvitsar kring pekboken Den lille ginspiratören som möjligen kan ha en lite äldre målgrupp när den lanseras via en Kickstarter.

Kickstarter som ett sätt att finansiera böcker eller som en del av lanseringskampanjer har blivit allt vanligare och Boktugg har skrivit om ett flertal stora och små.
LÄSTIPS – Analysbrevet: Kickstarter – författare och förlag drar in miljoner i förskott.


ANNONS


Just nu kör Southside Stories en Kickstarter för pekboken Den lille ginspiratören av förlagschefen tillika ginexperten Hans-Olov Öberg (författare till Jakten på en perfekt Gin & tonic) som tillsammans med den flerfaldigt prisbelönte illustratören Hans von Corswant – med glimten i ögat – introducerar ung som gammal för de mest centrala begreppen i ginologins underbara värld. Kopparpannan, Old Tom och bartendern är bara några av karaktärerna som läsaren får möta i det pedagogiska och underhållande pekboksformatet.


ANNONS


Först – det låter ju lite märkligt med en pekbok om drinkar med sprit? Förklara?
– Allt hänger ju på hur man tror att boken ska läsas; vad köparen egentligen är ute efter att manifestera? Vill vi göra våra barn till alkoholister? Troligen inte mer än Astrid Lindgren avsåg att normalisera upphissning av småtjejer i flaggstänger och att kolerisk barnuppfostran med den pennalistiska övertonen ”SNICKARBOA”  var helt okej, säger Hans-Olov Öberg och fortsätter:

– Nej, vad det handlar om är egentligen att vi återvänder till vår tradition av subversiva pekböcker som riktar sig rätt mycket till barnens vuxna. Tidigare gav vi ju ut en pekbok för hårdrockare, Pek Heavy, och en för fotbollsfans, Pekbok för huliganer.

Dessa böcker togs emot med ”stor värme och entusiasm, trots inslag av våld, drogmissbruk och ett satanistiskt budskap skrivet baklänges tvärsöver mittuppslaget”, hävdar Öberg.

– Och faktum är ju att Den lille ginspiratören osar av kunskap om ginhistoria, berömda gindrickare med mera. Min fromma förhoppning är att den bläddras i under trivsamma vuxenmiddagar som en slags sällskapsspel. Hur många kommer att känna igen alla som karikerats på mittuppslaget? 

Varför Kickstarter, vilken erfarenhet har du/ni av kampanjer tidigare? Hur mycket hoppas ni dra in?
– Kickstartern handlar i stor utsträckning om att bygga community och skapa engagemang för boken. Vi erbjuder ju där några coola extragrejor, sparkdräkter, tischor och till och med en temakväll med författare och illustratör … Målet är 35 tkr, vilket inte känns så avlägset med tidigare erfarenheter i bakfickan. Vår humorbok-med-allvarlig-underton ”Hänt på Restaurang II” drog in mer än det dubbla i fjol.

När är boken tänkt att släppas i bokhandel och liknande? Är Kickstarter en för- eller nackdel?
– Boken kommer i mitten av november och släpps samtidigt i bokhandeln. Kickstartern ser vi enbart som en fördel. I den här typen av presentböcker måste ju många kanaler till för att alla ska ha en chans att se verket, säger Hans-Olov Öberg. 

I skrivande stund har Kickstarter-kampanjen dragit in knappt 6 000 kr, med nästan tre veckor kvar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »