Tufft för bokhandlar när myndigheter avråder från att besöka butiker

Akademibokhandeln Center Syd informerar regelbundet sina kunder på sociala medier - inte sällan med glimten i ögat.

Region Skåne avråder från besök i butiker. Så vad gör man på Akademibokhandeln på Center Syd i Löddeköpinge, en av många som drabbas?

En bokhandel med en butikschef som är mycket aktiv på sociala medier är Akademibokhandeln Center Syd i Skåne där Johan Zillén regelbundet lägger upp roliga bilder som inspirerar till besök i butiken och köp av böcker.

På hans lediga dag stör Boktugg med lite frågor med anledning av att Region Skåne i tisdags bland annat meddelade:

  • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Undvik miljöer och platser där många vistas samtidigt. 
  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ. Bidra så att trängsel inte uppstår. Undvik att ordna aktiviteter som gör att många människor samlas. För restauranger och serveringsställen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Avståndsmarkeringar och ommöbleringar i lokalen ska göras för att trängsel ska undvikas.
  • Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma. Undvik fysiska möten där många personer samlas.

Så hur driver man en fysisk bokhandel under dessa premisser? Direktiven gäller till att börja med i tre veckor, fram till 17 november.

Märkte ni av minskat antal besökare på Center Syd igår (torsdag)?
– Vi har märkt en liten avmattning sedan i tisdags, men inte någon dramatisk sådan. Vår omsättning har legat kvar på normala nivåer. Däremot tycker jag mig se att folk blivit lite mer medvetna när det gäller att hålla avstånd och så vidare. Något många kanske blivit lite slarvigare med efter sommaren, säger Johan Zillén.

Hur mentalt förberedda var ni på Region Skånes besked om hårdare restriktioner?
– Jag får nog säga att de kom som en överraskning. Visst har man sett att det skett en ökning av smittspridning nu under den senaste månaden, men så drastiska nya råd hade jag inte väntat mig. Särskilt som det känts som om situationen återgått till det, nästan, normala nu sedan sommaren.

Akademibokhandeln Center Syd är en av många som satsar på event i form av signeringar, med både stora kända bästsäljande författare och lokala debutanter. Men i veckan meddelades att man ställt in ett besök av ”signeringarnas okrönte konung” i butiken: Björn Hellberg.

– Vi har ställt in, eller ”pausat”, de signeringar vi hade inbokade den närmaste tiden. Exempelvis Björn Hellberg igår och fantasyförfattaren Gunnar Södergren nu på lördag. Kommande författarbesök avvaktar vi att ta beslut om. Vi får se hur situationen i Skåne utvecklar sig, säger Johan och tillägger:

– Det var redan så att vi tänkt ta det lite lugnare i november och december än vanligtvis. Förra året hade vi ca 30 event i butik under julperioden, men vi hade tänkt hålla ner det till något tiotal i år. Får se hur det blir nu.

Vilka åtgärder gör ni i butiken?
– Vi har skyltar uppe, och golvmarkeringar, som informerar om att hålla avstånd – både till andra kunder och personalen. Vi rengör ytor, tvättar och spritar händer regelbundet. Vi erbjuder även handsprit till kunderna i Center Syds entréer, samt i butik vid behov. Nu är det inte riktigt en trängselperiod i handeln, men skulle det bli så mycket kunder att det blir svårt att hålla avstånd så stoppar vi insläpp i butiken tillfälligt.

Om man lyfter blicken från enskilda butiker till köpcentra så hamnar dessa i en verklig rävsax. Deras affärsidé är att locka folk och uppmuntra dem att handla i alla butiker som finns under ett tak. Nu tvingas de också pausa all marknadsföring.

Enskilda butiker får försöka jobba med sociala medier och sprida budskapet om att det går att handla säkert.

– Vill man passa på att handla utan trängsel så är det ju en perfekt tid just nu. Vi har tipsat om de lugnaste tiderna på dagen i våra sociala medie-kanaler, erbjudit kunder som inte vill gå i butik att beställa via telefon eller mail och hämta ut sina köp via vår bakdörr. Till och med hemkörning vid större köp och i rimlig omnejd, säger Johan.

I första hand gäller Region Skånes råd fram till 17 november, men de kan komma att förlängas. Hur påverkar det julhandeln för en bokhandel? En period på året som står för en väldigt stor del av försäljningen.

– Julhandeln brukar braka loss kring sista helgen i november (Black Friday-helgen), även om de riktigt vansinniga veckorna brukar vara de två före jul. Men jag tror vi redan räknat med att julen kan komma att bli lugnare än vanligt i år. Därför har vi under hösten nu uppmanat folk att få julshoppingen gjord i god tid, förlängt öppet köp-perioden till i januari redan från 1 oktober bland annat, säger Johan Zillén.

Hur ser försäljningen ut för er del, har pandemin påverkat er försäljning mycket?
– Vi ligger faktiskt på en liten ökning jämfört med föregående år. Detta kan huvudsakligen förklaras med att våra stamkunder verkligen värnar om att vi ska finnas kvar. Jag hör ju från kollegor är att bokhandlar på mindre orter klarat sig ganska bra, men att det är mycket tuffare för butiker i stora köpcentra i storstäder som är beroende av en hög kundtillströmning, säger Johan Zillén.

Dessutom befinner sig Center Syd i en positiv utveckling efter en tuff svacka mellan 2011 och 2014. Därefter byggdes köpcentrat om i etapper och upplevde ett lyft under 2015 och 2016 som hållit i sig.

Så blir det böcker för avhämtning som gäller nu och några veckor framåt?
– Vi har erbjudit avhämtning under hela pandemin, med swish-betalning om så önskats. Det har använts en del, men inte jättemycket. Får se om det ökar nu. Det lär nog ändå vara en rätt liten del av totalen.

Fotnot: Akademibokhandeln Center Syd på Facebook.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL