ANNONS

Hur länge dröjer det innan vi ser Amazonpaket i posten som skickats från Amazons svenska lager? Foto: iStock.

Amazon lanserar i Sverige till Läslovet eller Black Friday?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amazon öppnar sin nätbokhandel före jul. Det kan vi nästan utgå ifrån efter beskedet att de börjat beställa hem böcker till sitt lager från svenska förlag.

Det är Svensk Bokhandel som rapporterar att Amazon beställt så mycket som 23 000 böcker (exemplar, inte titlar) till sitt svenska lager i Eskilstuna. Beställningarna ska ha skickats till Förlagssystem i måndags och ska levereras till Amazon under veckan.

Bookbeat och Bonnierförlagen bekräftar till SvB att de fått beställningar på sina titlar, utan att avslöja vilka volymer det gäller men att det handlar om både nyheter och backlist.

Det här bör ju innebära att Amazon.se kommer att lanseras och börja sälja böcker före jul. Den stora frågan blir nu snarare när. Kommer de att lansera till Black Friday (27 november) som det spekulerades om redan för något år sedan, eller ska de slå till och nyttja Läslovet (vecka 44) med kampanjer på barnböcker och erbjudanden riktade till barnfamiljer?

Som vanligt med Amazon är det locket på – fram tills de trycker på knappen. Domänen Amazon.se pekas fortfarande om till Amazons tyska sajt, men översättningsarbetet pågår för fullt och när det gäller böcker har de ju redan svenska produkttexter på samtliga titlar genom Bokinfo.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »