ANNONS

Bloggare polisanmäler Bookmark och flera andra för ”Svenska mordhistorier”

"Svenska mordhistoriers" upphovsman polisanmäls. Arkivbild: JESSICA GOW / SCANPIX.

Bloggaren Anders Svensson polisanmäler flera inblandade i kriminalpodden ”Svenska mordhistorier” för upphovsrättsbrott, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är att flera av hans texter har använts utan tillstånd i podcasten och i en bok med samma namn. Anmälan riktas mot Sebastian Krantz, som har drivit podden och skrivit boken, radiobolaget Bauer Media samt förlagen Pagina och Bookmark.

Kulturnyheterna avslöjade i fjol att ”Svenska mordhistorier” kopierat stycken från medier och bloggar utan källhänvisning. Sedan dess har boken dragits in och hundratals avsnitt har raderats.

ANNONS

Men Anders Svensson har inte fått någon ersättning.

– Jag har polisanmält dem för att det var enda vägen att komma vidare eftersom ingen ville komma överens med mig, säger han till Kulturnytt.

Både Bauer Media säger till SVT att det är ”Svenska mordhistoriers” upphovsman som har ansvarat för innehållet. Denne avböjer dock att kommentera.

Förtydligande: Boken gavs ut på Pagina förlag, vars titlar togs över av Bookmark förlag som i sin tur skriver i en kommentar till Kulturnyheterna:
”Bookmark förvärvade samtliga Paginas rättigheter (ca 500 titlar) först den 1 september 2019, och gav dessa aktuella rättigheter åter till författarna samma dag vi fick information om plagiat senare i september.”

Rättat: I en tidigare version uppgavs en felaktig yrkestitel för Anders Svensson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL