Bloggare polisanmäler Bookmark och flera andra för ”Svenska mordhistorier”

"Svenska mordhistoriers" upphovsman polisanmäls. Arkivbild: JESSICA GOW / SCANPIX.

Bloggaren Anders Svensson polisanmäler flera inblandade i kriminalpodden ”Svenska mordhistorier” för upphovsrättsbrott, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är att flera av hans texter har använts utan tillstånd i podcasten och i en bok med samma namn. Anmälan riktas mot Sebastian Krantz, som har drivit podden och skrivit boken, radiobolaget Bauer Media samt förlagen Pagina och Bookmark.

Kulturnyheterna avslöjade i fjol att ”Svenska mordhistorier” kopierat stycken från medier och bloggar utan källhänvisning. Sedan dess har boken dragits in och hundratals avsnitt har raderats.

Men Anders Svensson har inte fått någon ersättning.

– Jag har polisanmält dem för att det var enda vägen att komma vidare eftersom ingen ville komma överens med mig, säger han till Kulturnytt.

Både Bauer Media säger till SVT att det är ”Svenska mordhistoriers” upphovsman som har ansvarat för innehållet. Denne avböjer dock att kommentera.

Förtydligande: Boken gavs ut på Pagina förlag, vars titlar togs över av Bookmark förlag som i sin tur skriver i en kommentar till Kulturnyheterna:
”Bookmark förvärvade samtliga Paginas rättigheter (ca 500 titlar) först den 1 september 2019, och gav dessa aktuella rättigheter åter till författarna samma dag vi fick information om plagiat senare i september.”

Rättat: I en tidigare version uppgavs en felaktig yrkestitel för Anders Svensson.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL