ANNONS

Thomas Erikson startar bokförlag – ska ge ut både egna och andra författares böcker

Thomas Erikson startar bokförlaget Writers Universe tillsammans med Christina Erikson, som blir VD. Foto: Pressbild.

Thomas Erikson, författaren bakom internationella bästsäljande Omgiven av-serien, startar bokförlaget Writers Universe. Målet är att locka populärvetenskapliga författare, både svenska och utländska.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Det kan låta dramatiskt att en av Sveriges bäst säljande fackboksförfattare de senaste åren väljer att starta ett eget bokförlag – där han bland annat ska ge ut sina egna böcker. Hans tre senaste böcker är utgivna på Bokförlaget Forum. Och det kommer fler böcker där.

– Samarbetet med Forum har gått jättebra. Jag har väldigt bra kontakt med Adam Dahlin som känner till mina planer, och Forum kommer alltid att få första tjing på nya bokprojekt. Men samtidigt har jag idéer som sträcker sig långt bortom en titel per år, och jag förstår att traditionella förlag har en omfattande titellista och många författare att ta hänsyn till, säger Thomas Erikson.

ANNONS

Historien bakom succén med Omgiven av idioter känner många till. Några kan ha missat att den började som en hybridutgivning på Hoi Förlag efter att Thomas pitchat idén till boken för flera förlag som inte trodde på den. Så han investerade själv i den, sålde 100 000 exemplar och därefter köpte Forum pocketrättigheterna och kommande titlar i serien.

Omgiven-serien såld i miljontals exemplar

Boken är nu såld till 43 länder och tillsammans med uppföljarna har den sålts i flera miljoner exemplar idag. Under 2020 lanseras någon bok ur serien någonstans i världen varje månad.

– Så egentligen skulle jag ha rest runt på lanseringsturnéer med föreläsningar och signeringar. För några veckor sedan kom Omgiven av psykopater ut i USA, och eftersom jag aldrig varit där hade jag sett fram emot att åka över för boksläppet. Men nu blev det inte så tyvärr, säger Thomas Erikson.

ANNONS

Från att tidigare haft fyra-fem resdagar i veckan med föreläsningar och signeringar både i Sverige och utomlands så tog allt stopp i våras när coronapandemin bröt ut.

– Det var verkligen som att dra ut proppen ur ett badkar. Jag fick i princip kalendern utraderad. Visst har vi kört en del webbinarier, men det går inte att jämföra med de senaste åren. Det har inneburit att jag haft tid att tänka, läsa och skriva. Jag har ju haft idéerna om att starta ett förlag länge och det känns väldigt spännande.

Writers Universe är namnet och hans fru Christina Erikson, också hon författare, blir VD för bokförlaget.

– Hon är bra på att få saker och ting att hända, en riktig affärskvinna. Vi skissar fortfarande på detaljerna kring organisationen. Det viktiga för oss är att få tag i dem som är riktigt vassa och många av dem vill inte vara anställda, det vet jag sedan min tid som konsult. På sikt måste vi plocka in folk på heltid, säger Thomas.

Kommer ni att jobba med en hybridmodell?
– Nej, det blir mer traditionell form där förlaget investerar och tar risken. Hur stor utgivning vi kommer att ha får vi se. Det får växa fram.

Utgivningen kommer att bestå av böcker i samma segment eller genre som Thomas Eriksons egna böcker. Populärfack eller populärvetenskaplig non-fiction, böcker som är tillgängliga för den stora massan och kan locka människor in i ett visst ämne och förhoppningsvis väcka deras intresse att fördjupa sig.

– Vi kommer leta där andra förlag inte letar. Det finns många titlar på engelska som vi vill översätta och lansera för den svenska publiken. Det finns även många svenska författare som förtjänar att ges ut på engelska. Vi vill hjälpa dessa att paketera sin kompetens för att nå fler på den internationella marknaden, säger Christina Erikson.

Bygga ut Omgiven av-serien med fler titlar

Thomas Erikson berättar att han själv läser mycket böcker, speciellt när han befinner sig på resande fot.

– Jag köper alltid pocketböcker på flygplatser och läser mycket på engelska inom populärfackfåran. Det finns mycket spännande som man skulle kunna ge ut på svenska.

Men utgångspunkten för förlaget är faktiskt en ökad utgivning av antalet titlar skrivna av Thomas Erikson själv.

– Jag har en väldigt bra relation med mina förlag i USA (Macmillan) och Storbritannien (Random House) som vill bygga en omfattande utgivning av Omgiven av-serien. Men eftersom jag skriver på svenska så ska de ju ges ut här hemma först, och om Forum inte är intresserade kan vi lägga dem i Writers Universe istället, säger Thomas.

Han avslöjar att han själv kommer med ”flera titlar nästa år, varav en på Forum”. Försäljningsframgångarna med Omgiven av idioter och dess uppföljare ger det egna förlaget en stabil grund att stå på både ekonomiskt och trovärdighetsmässigt.

– Vi vet ju att vi inte ger oss in i den lättaste av branscher. Det blir en armbrytning att ta oss in i den fysiska handeln exempelvis. Vårt första projekt blir helt digitalt, i november i år. Den första fysiska boken dröjer ytterligare några månader, kanske till hösten 2021 rentav, säger Thomas.

Fokus på populärvetenskapliga titlar

Christina Erikson skriver skönlitterärt och även Thomas Erikson har en bakgrund som thrillerförfattare. Men det är inte aktuellt för det nya förlaget.

– Nej, vi har inga planer på några skönlitterära böcker. Jag tror man måste fokusera. Jag har rätt bra koll på vad som funkar när det gäller populärvetenskapliga böcker, framför allt ämnen som ligger mig varmt om hjärtat som vardagspsykologi och ledarskap. Vi får se exakt hur vi avgränsar oss.

Thomas Erikson startar alltså eget förlag, men väljer att jobba vidare med sitt förlag i Sverige och sin agent (Maria Enberg) för utlandsavtal. Det är ändå en signal om att nya tider råder i bokbranschen och det vill till att ett förlag verkligen kan leverera värde till sina författare. Frågan är när vi får se en bästsäljande författare ta steget och flytta hela sin utgivning till ett eget förlag.

– Jag kan ju bara tala för mig själv, och jag är väldigt förtjust i båda delarna, att samarbeta med ett traditionellt förlag och att driva eget. Jag tror dock att de allra flesta författare älskar skrivprocessen som är ett härligt hantverk. Att driva företag är en helt annan process. Själv har jag haft eget bolag långt innan jag blev författare så det är naturligt för mig. Men jag gillar samtidigt samarbetet med Forum, så jag hoppas vi hittar en bra kombination, säger Thomas Erikson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL