Ny serie: Christina Erikson skriver både romance och historisk krim

Christina Erikson ska skriva en historisk krim-serie parallellt med romanceböckerna i Svartåsviten. Bild: Maria Östlin

Det finns författare som skriver en bok om året, eller en vart femte år. Så finns det de som skriver mer, som Christina Erikson. Parallellt med Svartåsviten i 21 delar ska hon skriva en ny serie om samma historiska tidsperiod men den här gången handlar det om krim.

I somras berättade Boktugg att Christina Erikson bytt genre från krim till romance och tecknat avtal om en serie i 21 delar om kvinnor på Svartå herrgård. Nu ska hon parallellt med Svartåsviten skriva en ny serie, båda ges ut av Bookmark.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den första boken ska komma våren 2025 och planen är att Christina ger ut böcker en gång i halvåret. Genom att varva krim med romance får hon en bra variation i skrivandet.

– Ja, jag tycker det. Och i det här fallet får jag hålla mig i den här tiden som jag tycker så mycket om, 1700-talet. Min kokong av eskapism.

Hon skriver snabbt och hon skriver mycket. Det blir tio sidor varje dag och det måste finnas ett syfte bakom, en bok som ska bli till. Hon skriver inte för skrivandets skull. Det är en personlighetsgrej, säger hon, att vara målinriktad och vilja se resultat.

– Vi är ju olika. Att göra något bara för att är inte min grej. Jag trivs med att jobba, det är en stor del av min identitet. Annars vet jag inte vad jag skulle göra av mitt liv, min tid.

Baserad på verklig person

Den nya serien utspelar sig alltså i slutet av 1700-talet och handlar om Francine Belle som är baserad på en riktig person som Christina hittade när hon gjorde research till Svartåsviten. Hon var en stark kvinna som tog sin framtid i sina egna händer.

– Idén kom när allt var klart med att jag skulle skriva Svartåsviten. Strax innan Bokmässan i september började det gro i skallen på mig. Jag har många idéer hela tiden, och jag kom fram till att det här med spänningsskrivandet är jag inte beredd att ge upp helt och hållet.

Francine Belle är född i en förmögen familj, ogift men lyckas bli myndigförklarad.

– Hon är lite speciell. Inte särskilt vacker, har inget tilltalande sätt. Ingen har fallit för henne, hon är inte intressant. Men hon är nyfiken och iakttar allt. När något spännande händer kan hon inte låta bli att lägga sig i.

Francine blir således detektiv och löser brott, både sådana hon upptäcker på egen hand och sådana hon får nys om av bekanta.

– De vet att hon kan vara tyst, och är diskret. Hon har pondus och integritet och de anförtror sina problem till henne.

Hittat rätt förlag

Genrebytet har från krim till romance varit en utmaning med ett helt annat sätt att skriva, men det är just det som får Christina att trivas. Hon är målinriktad och ser en tävling i det mesta, inte minst skrivprocessen.

– Det här att skicka i väg sitt manus till en redaktör och få tillbaka feedback, det blir som en tävling. Även om det är jobbigt att öppna dokumentet – det är inte så att det bara är rosor i marginalen. Men förhoppningsvis blir jag bättre och lär mig något.

Christina har i Bookmark hittat ett förlag som förstår henne och hur hon vill jobba, och det är hon mycket tacksam för. Trots det kom idén med en ny serie som en överraskning även för förlaget.

– De blev lite chockade först, det blev de. Men det handlar om att man måste lita på varandra. Vi gör resan tillsammans, och nu är den första boken i Svartåsviten snart klar. Jag är väldigt glad att de vill investera i mig, det ger mig en trygghet att skriva i lugn och ro.

Nya tider för produktiva författare

Förlagen har haft svårt veta hur de ska hantera snabbskrivare. Men förändringens vindar blåser genom branschen. Det säger Maria Enberg på Enberg Agency, som representerar bland andra Christina Erikson.

– Det finns både en önskan från förlagen om serier och från författare som vill skriva serier. Det är en förändring i hur förlagen planerar där de kan ge ut delar i en serie med sex månaders mellanrum. Så har det inte varit tidigare, säger hon.

Författare som skriver mycket kan dock hamna i den knipa som författaren Kristina Ohlsson uttryckte: ”ju mer jag skriver, desto mindre tid får jag till att skriva”. När fler böcker skrivs ökar arbetet kring lanseringar, vilket gnager på skrivtiden.

Lösningen stavas planering och en förskjutning från fysisk bokhandel till digital. Att få plats med böckerna i bokhandelns hyllor är inte ett problem när alla böcker inte längre finns i alla bokhandlar. Men fortfarande vill såväl författare som förlag i de allra flesta fall komma ut i alla kanaler, i olika format. Krutet läggs på lanseringen av den första boken i en serie, för att skapa intresse och införsäljningen av följande böcker görs i en mindre skala. Christina Erikson har ett väloljat team som sköter ruljangsen och låter henne skriva.

Väldigt produktiva författare är inte så vanligt förekommande, och Maria Enberg ser egentligen inget problem. Och är det förresten så orimligt att skriva fler än en bok per år? Maria Enberg tycker inte det.

– Det finns så många fördomar om de som skriver snabbt. Men det är deras jobb att skriva. Många av de författare som ger ut en bok om året har ett heltidsjobb och skriver på sin fritid.

Förr var det vanligt att författare som skriver olika serier har pseudonymer, det förekommer fortfarande. Men, säger Maria Enberg, det är inte lika lätt att bli antagen med en pseudonym i dag. Det är svårt att lansera en hemlig författare och förlagen vill helst ha en riktig person att fronta. Och kanske är Maria Enbergs påpekande den enda slutsats som kan dras av diskussionen:

– Författare är lika olika som förlagen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.