Christina Erikson byter genre och skriver historiskt drama i sju trilogier

Christina Erikson byter genre från spänning till romance. Bild: Maria Östlin

En annons på Hemnet om en nergången gammal herrgård i Svartå ligger bakom att Christina Erikson nu byter genre. Svartåsviten är ett historiskt drama i hela 21 delar med både romantik och spänning, baserat på de kvinnor som tidigare styrt Svartå.

Svartå herrgård ligger vid sjön Lilla Björken, knappt tio mil söder om Örebro. Dit flyttade Christina Erikson med sin man Thomas hösten 2021 och snart fick herrgården en avgörande roll som helt förändrat Christinas författarskap. Nu arbetar hon på sitt livsverk, en serie med sju trilogier om flera av de starka kvinnor som genom åren styrt Svartå herrgård och drivit järnbruket – och som alla hetat Christina. Ett historiskt drama där kärleken kommer till uttryck, grundat på verkliga personer.

Historien kom till henne när hon höll på att röja efter att ha fått tillträde till herrgården som stått tom i några år och dessförinnan under en kort period varit flyktingförläggning. Innan dess drevs herrgården som hotell och restaurang av samma familj i tre generationer.

– Jag gick här och rensade efter flyktingförläggningen och blev gråtfärdig. Små ryggsäckar och barnskor var lämnade som om de som bodde här varit tvungna att lämna utan tid att packa. Men jag hittade också spår av herrgårdens glansdagar, historiska skrifter och bilder. Jag såg att Svartå, som var ett järnbruk från början, har drivits av kvinnor genom nästan hela tiden, och det läskiga är att många av kvinnorna har hetat Christina.

Hos Christina Erikson började en berättelse ta form och runt jul 2021, när paret haft tillträde till herrgården i två månader, ringde hon sin agent.

– Hon blev eld och lågor och ganska snabbt hade vi bestämt hur vi skulle presentera idén för förlag. Och det blev lyckosamt, både i Sverige och utlandet.

Vilket förlag det handlar om är inte officiellt men kommer att presenteras innan årets bokmässa.

Från spänning till romance

Från att ha skrivit spänningsromaner, ganska råa sådana, styr hon alltså nu mot romance. En sjätte och avlutande del i serien om Elias Svensson kommer hösten 2023.

– Jag sade aldrig romance när jag kom med idéen. Jag var så inställd på att det var crime med. Mitt hjärta pulserar för spänning men man behöver inte skriva spänning för att skriva spännande. Elias-serien är väldigt brutal, men det handlar ändå om människor. Jag är intresserad av det som finns under ytan, så länge det är spännande spelar det ingen roll vilken genre det är.

Svartåsviten spänner över 250 år och varje Christina får sin egen berättelse. Varje trilogi får också bära en av de sju dygderna, men tro, hopp och kärlek genomsyrar allt.

– Det handlar om verkliga historiska kvinnor på en verklig plats. Jag lägger in saker som kanske eller kanske inte har hänt. Det är fiktion, men kvinnorna har bott och levt här.

Christina Erikson själv kommer också att finnas med genom historien, på olika sätt längs vägen.

– Jag är med som min verkliga person i små stycken. I den första boken inleder och avslutar jag, jag guidar läsaren i det här.

Genom hela sviten kommer författaren Christina Erikson på olika sätt att medverka som sig själv och guida läsaren. Bild: Maria Östlin

Christina Erikson har aldrig tidigare haft ett sådant flyt i färdigställandet av en struktur som nu. Synopsis för alla 21 böcker är färdigt, i längre eller kortare skick beroende på hur långt fram i serien boken ligger, och ett släktträd komplett med förgreningar är klart.

– Svartå är väldigt viktigt för de här kvinnorna. Kärleken till Svartå står över allt annat, det är riktig kärlek. Men det finns också en kärlekshistoria som startar 1782 och fortsätter in i nutid.

Att det skulle bli en omfångsrik historia som ska hålla ihop genom alla delar var oundvikligt. Christina vill ge alla personer plats och berättelsen sträcker sig trots allt över 250 år.

– Jag har aldrig backat för en utmaning. Tänk vad som har hänt i Sverige och världen på den tiden. Det var Gustav III:s hovmarskalk som byggde huset, så du kan ju tänka dig vilka personer som varit här.

Skriver snabbt

Den första delen ska komma ut hösten 2023. Hur tätt följande böcker ska ges ut är inte klart, men som Christina säger, den vanliga en bok om året-praxisen fungerar möjligen inte här, att vänta 21 år på den sista delen är det kanske få som kan tänka sig. Christina har samtidigt fler idéer att utveckla.

– Jag får idéer fortare än en gris blinkar, där är Madicken och jag lika. Det är ett problem för oss författare som är produktiva, förlagen hinner inte med oss.

Hon kan skriva ett råmanus på en månad, börja på nästa manus medan förlaget går igenom det första och fortsätta så växelvis. Alla författare arbetar inte på samma sätt, och det är något förlagen borde ta mer hänsyn till, tycker hon. Att se till personen man har att göra med, snarare än någon slags genomsnittlig bokutgivningstakt.

– Titta på Stephen King, Barbara Cartland, Danielle Steel – det finns hur många som helst som kan leverera berättelser i en helt otrolig fart.

Ännu en Christina på Svartå

Men namnet. Är det bara ett märkligt sammanträffande eller ligger det något annat bakom att ännu en Christina flyttat in på Svartå herrgård? Folk runtomkring har reagerat och tankarna har snurrat även hos författaren.

– Vad gör jag här, finns det någon mening med att jag är här? Jag heter Christina, jag är dominant och vet vad jag vill, precis som de som tidigare styrt Svartå. Jag tror att det finns en mening med allting, men å andra sidan tror jag inte att man lämnar jordelivet. Klart det finns andar här.

Andar eller inte, Christina Erikson har hittat hem. Hennes tidigare bostad bar på smärtsamma minnen från en period hon inte skulle önska sin värsta fiende. I Elias-serien är karaktären Cornelias berättelse en nedtonad version av Christinas egen med skilsmässa och vårdnadstvist, att leva under hot och med rädsla för att ens barn ska stå utan förälder. En fruktansvärd situation som gett henne posttraumatiskt stressyndrom.

– Det har varit terapeutiskt att skriva, men nu vill jag stänga det kapitlet. Det känns livgivande att börja på något nytt.

Ett nytt kapitel i Svartå herrgårds liv har börjat. Bild: Maria Östlin

Kärleken till herrgården

Också herrgården får en upprustning och ett nytt liv. Alla spår av flyktingförläggning håller på att tas bort för att återställa herrgården i bästa möjliga skick, Christina Erikson är en 1700-talsnörd med byggnadsvård som ett specialintresse.

– Jag kan förstå de andra Christinorna i kärleken till det här stället. Det är byggt för så länge sedan. Hjärtat pulserar och det går en suck genom huset när vi tar bort det som inte hör hemma här.

Förutom den stora huvudbyggnaden finns två flyglar med 25 gästrum. På sikt kan Svartå herrgård komma att bli ett ställe för läsare att ta del av och uppleva historien på plats, men när och hur får framtiden utvisa.

– Jag vill bjuda in till det här universumet. Läsare, bokbloggare, personer som tycker att sådant här är spännande. Jag har upplevt en sådan kärlek från de som bloggar och recenserar och aldrig stött på någon som trycker ned. Det är en jättetrevlig community, verkligen. Jag vill gärna ha med mig de som är intresserade på resan, det här är en spännande resa för mig med.

Fakta: Christina Erikson

Född: 1973 i Småland 

Bor: På Norra Kungsladugården i Kungsör och på Svartå Herrgård utanför Svartå. 

Böcker i urval: Din vän Forsete, Ensamvarg, Den trettonde lärjungen, Debutanten och I skuggan av dig

Läser: Mest spänning. Just nu plöjer jag Lucinda Riley och Jane Austen. 

Aktuell: Har precis släppt femte boken i serien om kriminalkommissarie Elias Svensson, I Skuggan av dig, på Albert Bonniers förlag. Adderar en ny genre till samlingen i och med inriktningen på romance och Svartåsviten. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.