Maria Enberg, litterär agent och vd på Enberg Agency. Bild: Edith Enberg Salibi

Svartåsviten såld till Norge och Danmark – ett år innan första delen ges ut i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den första delen av Christina Eriksons planerade 21 böcker om kvinnorna på Svartå herrgård kommer ut först om ett år, men sviten har redan sålts till Danmark och Norge. Genre, författare och efterfrågan är nyckelingredienser i en tidig försäljning. 

Försäljningen följde därmed inte gängse praxis, sällan köper förlag på spekulation längre, de är ofta försiktigare idag.


ANNONS


– Nej, det var inte det vanliga förloppet. Vi pitchade under våren, på Londonmässan. Då hade vi inget svenskt förlag, bara Christinas idé. Men hon är oerhört grundlig och hade en plan för alla böckerna, det var ganska lätt för dem att förstå. Och vi hade de första hundra sidorna av råmanuset, säger Maria Enberg, litterär agent och vd på Enberg Agency.

En så tidig försäljning av rättigheterna hör inte till vanligheten. Att Christina Erikson är en etablerad författare var avgörande, det är svårt att sälja in debutanter, i synnerhet efter pandemin. Men också genren var avgörande. Eskapism med stora känslor och rörande berättelser, gärna i serieform, är vad såväl förlag som läsare suktar efter nu, enligt Maria Enberg.

– Det är riktig avkopplingsläsning. Men läsarna ställer stora krav på berättelsen, det ska vara en riktigt bra story som verkligen trollbinder oss, säger Maria Enberg.

Hon menar att Svartåsviten har allt som efterfrågas med starka karaktärer, spänning och den historiska miljön med verklig förankring. Som ett svenskt Downton Abbey eller Bridgerton.

ANNONS

Det är Gyldendal Norsk Forlag, med förläggare Anne Louise Morseth-Nordbryhn som har köpt de norska rättigheterna. I Danmark är det Gyldendal och förläggare Elisabeth Strandgaard som kommer att ge ut sviten. För tidiga försäljningar är en god relation mellan agent och förlag viktigt, agenten ska ha god koll på vad förlagen söker till sina listor och nu söker de bland annat romantik, mysdeckare, historiskt, relationsromaner och feelgood. Christina Eriksons serie prickar in flera av de önskemålen.

Christina Erikson är djupt inne i skrivarbubblan.

– Jag har väldigt roligt när jag skriver och kanske märks det i texten. Jag tror att det syns om man inte har hjärtat där. Men jag känner mig som en rookie, jag är verkligen inte någon etablerad romanceförfattare.

Under hösten fortsätter försäljningen mot utlandet och på hemmaplan bjuds kommande läsare in till en kickoff på Bokmässan.

– Vi har ett spännande år framför oss, det är inte traditionellt att börja så här tidigt men det är kul att bjuda in bakom kulisserna och att visa att Svartå finns på riktigt, säger Christina Erikson.

Läs en längre intervju med Christina Erikson om bakgrunden till Svartåsviten här.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …