Svartåsviten såld till Norge och Danmark – ett år innan första delen ges ut i Sverige

Maria Enberg, litterär agent och vd på Enberg Agency. Bild: Edith Enberg Salibi

Den första delen av Christina Eriksons planerade 21 böcker om kvinnorna på Svartå herrgård kommer ut först om ett år, men sviten har redan sålts till Danmark och Norge. Genre, författare och efterfrågan är nyckelingredienser i en tidig försäljning. 

Försäljningen följde därmed inte gängse praxis, sällan köper förlag på spekulation längre, de är ofta försiktigare idag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Nej, det var inte det vanliga förloppet. Vi pitchade under våren, på Londonmässan. Då hade vi inget svenskt förlag, bara Christinas idé. Men hon är oerhört grundlig och hade en plan för alla böckerna, det var ganska lätt för dem att förstå. Och vi hade de första hundra sidorna av råmanuset, säger Maria Enberg, litterär agent och vd på Enberg Agency.

En så tidig försäljning av rättigheterna hör inte till vanligheten. Att Christina Erikson är en etablerad författare var avgörande, det är svårt att sälja in debutanter, i synnerhet efter pandemin. Men också genren var avgörande. Eskapism med stora känslor och rörande berättelser, gärna i serieform, är vad såväl förlag som läsare suktar efter nu, enligt Maria Enberg.

– Det är riktig avkopplingsläsning. Men läsarna ställer stora krav på berättelsen, det ska vara en riktigt bra story som verkligen trollbinder oss, säger Maria Enberg.

Hon menar att Svartåsviten har allt som efterfrågas med starka karaktärer, spänning och den historiska miljön med verklig förankring. Som ett svenskt Downton Abbey eller Bridgerton.

Det är Gyldendal Norsk Forlag, med förläggare Anne Louise Morseth-Nordbryhn som har köpt de norska rättigheterna. I Danmark är det Gyldendal och förläggare Elisabeth Strandgaard som kommer att ge ut sviten. För tidiga försäljningar är en god relation mellan agent och förlag viktigt, agenten ska ha god koll på vad förlagen söker till sina listor och nu söker de bland annat romantik, mysdeckare, historiskt, relationsromaner och feelgood. Christina Eriksons serie prickar in flera av de önskemålen.

Christina Erikson är djupt inne i skrivarbubblan.

– Jag har väldigt roligt när jag skriver och kanske märks det i texten. Jag tror att det syns om man inte har hjärtat där. Men jag känner mig som en rookie, jag är verkligen inte någon etablerad romanceförfattare.

Under hösten fortsätter försäljningen mot utlandet och på hemmaplan bjuds kommande läsare in till en kickoff på Bokmässan.

– Vi har ett spännande år framför oss, det är inte traditionellt att börja så här tidigt men det är kul att bjuda in bakom kulisserna och att visa att Svartå finns på riktigt, säger Christina Erikson.

Läs en längre intervju med Christina Erikson om bakgrunden till Svartåsviten här.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.