Thomas Erikson: Omgiven av topplistor

Författaren Thomas Erikson kan njuta av att läsa topplistor just nu. Hans böcker i Omgiven-serien är storsäljare i Sverige och utomlands.

I juni 2014 kom Omgiven av idioter ut. I februari 2018 låg boken på tre av Boktuggs sex topplistor och närmar sig en halv miljon sålda exemplar.

– Här i Sverige närmar vi oss raskt 500 000 exemplar om vi räknar alla format. Vi kan ha passerat den siffran medan vi gör den här intervjun, säger Thomas Erikson.

Israel blev faktiskt nyligen det 25:e landet utanför Sverige som Omgiven av idioter såldes till. En succé som Thomas Erikson knappast hade vågat hoppas på för fyra år sedan när han lade sista handen vid manus.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Boken sålde hyfsat redan från början men har faktiskt sålt mer och mer för varje år. I höstas släpptes Omgiven av idioter som pocket i Sverige och fortfarande i februari 2018 ligger den etta på topplistan.

Dessutom släpptes uppföljaren Omgiven av psykopater i maj 2017 och även den boken har blivit en bästsäljare. Den är såld till fjorton länder, Sverige inräknat.

Men låt oss kolla på topplistorna för februari 2018 en stund och titta vilka placeringar som Thomas Eriksons succéböcker har lyckats nå:

Topp 20 mest sålda fackböckerna – februari 2018:
3. Omgiven av psykopater
13. Omgiven av idioter (storpocket)

Topp 20 mest sålda eböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater
2. Omgiven av idioter

Topp 20 mest sålda ljudböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater

Topp 20 mest sålda pocketböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av idioter

Samtidigt har snöbollen satts i rullning utomlands. Men även om rättigheterna är sålda är det långt ifrån alla länder som har hunnit ge ut böckerna ännu.

– De är ju sålda till massor av marknader, men det är egentligen bara i Finland och Norge den visat tydliga framgångar. Idioterna ligger tvåa på totallistan i Finland, säger Thomas Erikson. Etta i Norge dag två, fortsatt där. Fjärde upplagan redan tryckt, tror den sålde 20 000 exemplar första månaden. Finland ligger något lägre, men där har det vaknat till liv nu när Omgiven av psykopater kommit. Polen går skapligt, Spanien och Danmark har jag inte hört ett andetag från. Så jag har faktiskt ingen aning. De marknader där förlagen satsar och är aktiva går bäst.

Snart kan han alltså vara på väg att passera en miljon sålda böcker i hela världen.

– När den engelska versionen kommer nästa år lär det hända grejer. Även den tyska är på väg, och Kina jobbar på. Så vem vet egentligen?

Dessutom – det är en tredje bok på gång. Som också ska heta Omgiven av … ja, vad? Det har ryktats om någonting med chefer. Utgivning i Sverige blir under 2018.

– Boken kommer lagom till Bokmässan, men inga kommentarer i övrigt – riktigt ännu, säger Thomas Erikson hemlighetsfullt.

Du hade ju en karriär som thrillerförfattare. Skriver du något skönlitterärt nu eller tar Omgiven-serien all din tid?
– Jag har massor av skrivtid, men som det verkar just nu är marknaden bara intresserad av Omgiven-serien. Kanske kan jag så småningom återvända till mitt alter ego Alex King exempelvis. Vi får väl se, säger Thomas Erikson.

Den gångna månaden fanns hans böcker alltså med på alla topplistor som de hade möjlighet att nå. En ny thriller hade teoretiskt sett kunnat lyfta sig till den skönlitterära topplistan med draghjälp av fackböckerna. Då återstår bara listan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna. För att kvala in där hade han behövt skriva en barnanpassad version av böckerna. Mixa Omgiven av idioter och psykopater. Kanske är det dags för en Omgiven av mobbare?

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,