Författaren Thomas Erikson kan njuta av att läsa topplistor just nu. Hans böcker i Omgiven-serien är storsäljare i Sverige och utomlands.

Thomas Erikson: Omgiven av topplistor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I juni 2014 kom Omgiven av idioter ut. I februari 2018 låg boken på tre av Boktuggs sex topplistor och närmar sig en halv miljon sålda exemplar.

– Här i Sverige närmar vi oss raskt 500 000 exemplar om vi räknar alla format. Vi kan ha passerat den siffran medan vi gör den här intervjun, säger Thomas Erikson.

Israel blev faktiskt nyligen det 25:e landet utanför Sverige som Omgiven av idioter såldes till. En succé som Thomas Erikson knappast hade vågat hoppas på för fyra år sedan när han lade sista handen vid manus.


ANNONS


Boken sålde hyfsat redan från början men har faktiskt sålt mer och mer för varje år. I höstas släpptes Omgiven av idioter som pocket i Sverige och fortfarande i februari 2018 ligger den etta på topplistan.

Dessutom släpptes uppföljaren Omgiven av psykopater i maj 2017 och även den boken har blivit en bästsäljare. Den är såld till fjorton länder, Sverige inräknat.

Men låt oss kolla på topplistorna för februari 2018 en stund och titta vilka placeringar som Thomas Eriksons succéböcker har lyckats nå:

Topp 20 mest sålda fackböckerna – februari 2018:
3. Omgiven av psykopater
13. Omgiven av idioter (storpocket)

ANNONS

Topp 20 mest sålda eböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater
2. Omgiven av idioter

Topp 20 mest sålda ljudböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater

Topp 20 mest sålda pocketböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av idioter

Samtidigt har snöbollen satts i rullning utomlands. Men även om rättigheterna är sålda är det långt ifrån alla länder som har hunnit ge ut böckerna ännu.

– De är ju sålda till massor av marknader, men det är egentligen bara i Finland och Norge den visat tydliga framgångar. Idioterna ligger tvåa på totallistan i Finland, säger Thomas Erikson. Etta i Norge dag två, fortsatt där. Fjärde upplagan redan tryckt, tror den sålde 20 000 exemplar första månaden. Finland ligger något lägre, men där har det vaknat till liv nu när Omgiven av psykopater kommit. Polen går skapligt, Spanien och Danmark har jag inte hört ett andetag från. Så jag har faktiskt ingen aning. De marknader där förlagen satsar och är aktiva går bäst.

Snart kan han alltså vara på väg att passera en miljon sålda böcker i hela världen.

– När den engelska versionen kommer nästa år lär det hända grejer. Även den tyska är på väg, och Kina jobbar på. Så vem vet egentligen?


ANNONS


Dessutom – det är en tredje bok på gång. Som också ska heta Omgiven av … ja, vad? Det har ryktats om någonting med chefer. Utgivning i Sverige blir under 2018.

– Boken kommer lagom till Bokmässan, men inga kommentarer i övrigt – riktigt ännu, säger Thomas Erikson hemlighetsfullt.

Du hade ju en karriär som thrillerförfattare. Skriver du något skönlitterärt nu eller tar Omgiven-serien all din tid?
– Jag har massor av skrivtid, men som det verkar just nu är marknaden bara intresserad av Omgiven-serien. Kanske kan jag så småningom återvända till mitt alter ego Alex King exempelvis. Vi får väl se, säger Thomas Erikson.

Den gångna månaden fanns hans böcker alltså med på alla topplistor som de hade möjlighet att nå. En ny thriller hade teoretiskt sett kunnat lyfta sig till den skönlitterära topplistan med draghjälp av fackböckerna. Då återstår bara listan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna. För att kvala in där hade han behövt skriva en barnanpassad version av böckerna. Mixa Omgiven av idioter och psykopater. Kanske är det dags för en Omgiven av mobbare?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …