fbpx

Thomas Erikson: Omgiven av topplistor

Författaren Thomas Erikson kan njuta av att läsa topplistor just nu. Hans böcker i Omgiven-serien är storsäljare i Sverige och utomlands.

I juni 2014 kom Omgiven av idioter ut. I februari 2018 låg boken på tre av Boktuggs sex topplistor och närmar sig en halv miljon sålda exemplar.

– Här i Sverige närmar vi oss raskt 500 000 exemplar om vi räknar alla format. Vi kan ha passerat den siffran medan vi gör den här intervjun, säger Thomas Erikson.

Israel blev faktiskt nyligen det 25:e landet utanför Sverige som Omgiven av idioter såldes till. En succé som Thomas Erikson knappast hade vågat hoppas på för fyra år sedan när han lade sista handen vid manus.

Boken sålde hyfsat redan från början men har faktiskt sålt mer och mer för varje år. I höstas släpptes Omgiven av idioter som pocket i Sverige och fortfarande i februari 2018 ligger den etta på topplistan.

ANNONS

Dessutom släpptes uppföljaren Omgiven av psykopater i maj 2017 och även den boken har blivit en bästsäljare. Den är såld till fjorton länder, Sverige inräknat.

Men låt oss kolla på topplistorna för februari 2018 en stund och titta vilka placeringar som Thomas Eriksons succéböcker har lyckats nå:

Topp 20 mest sålda fackböckerna – februari 2018:
3. Omgiven av psykopater
13. Omgiven av idioter (storpocket)

ANNONS

Topp 20 mest sålda eböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater
2. Omgiven av idioter

Topp 20 mest sålda ljudböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av psykopater

Topp 20 mest sålda pocketböckerna – februari 2018:
1. Omgiven av idioter

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Samtidigt har snöbollen satts i rullning utomlands. Men även om rättigheterna är sålda är det långt ifrån alla länder som har hunnit ge ut böckerna ännu.

– De är ju sålda till massor av marknader, men det är egentligen bara i Finland och Norge den visat tydliga framgångar. Idioterna ligger tvåa på totallistan i Finland, säger Thomas Erikson. Etta i Norge dag två, fortsatt där. Fjärde upplagan redan tryckt, tror den sålde 20 000 exemplar första månaden. Finland ligger något lägre, men där har det vaknat till liv nu när Omgiven av psykopater kommit. Polen går skapligt, Spanien och Danmark har jag inte hört ett andetag från. Så jag har faktiskt ingen aning. De marknader där förlagen satsar och är aktiva går bäst.

Snart kan han alltså vara på väg att passera en miljon sålda böcker i hela världen.

– När den engelska versionen kommer nästa år lär det hända grejer. Även den tyska är på väg, och Kina jobbar på. Så vem vet egentligen?

Dessutom – det är en tredje bok på gång. Som också ska heta Omgiven av … ja, vad? Det har ryktats om någonting med chefer. Utgivning i Sverige blir under 2018.

– Boken kommer lagom till Bokmässan, men inga kommentarer i övrigt – riktigt ännu, säger Thomas Erikson hemlighetsfullt.

Du hade ju en karriär som thrillerförfattare. Skriver du något skönlitterärt nu eller tar Omgiven-serien all din tid?
– Jag har massor av skrivtid, men som det verkar just nu är marknaden bara intresserad av Omgiven-serien. Kanske kan jag så småningom återvända till mitt alter ego Alex King exempelvis. Vi får väl se, säger Thomas Erikson.

Den gångna månaden fanns hans böcker alltså med på alla topplistor som de hade möjlighet att nå. En ny thriller hade teoretiskt sett kunnat lyfta sig till den skönlitterära topplistan med draghjälp av fackböckerna. Då återstår bara listan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna. För att kvala in där hade han behövt skriva en barnanpassad version av böckerna. Mixa Omgiven av idioter och psykopater. Kanske är det dags för en Omgiven av mobbare?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.