ANNONS

Partiledarna avslöjade vad de helst läser – i samtal på Bokmässan 2020

Ulr Kristerson boktips.
Ulf Kristersson (M) hyllade Gui Minhais poesi under Bokmässans invigningsseminarium.

Jimmie Åkesson läser helst Per Anders Fogelström, Ebba Busch föredrar Karin Boye och Jonas Sjöstedt hyllar Alex Schulman. Under Bokmässans invigningsseminarium avslöjade partiledarna sina litterära vanor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Ett tema för årets digitala bokmässa är den försämrade läsförståelsen och den minskande läsningen bland unga och barn – och under torsdagseftermiddagen samlades ledarna för de åtta riksdagspartierna för att under mässans invigningsseminarium på Riksdagsbiblioteket berätta om sina läsvanor och egna favoriter inom den skön- och facklitterära världen.

Och att döma av mötet spänner de svenska partiledarnas läsning över såväl ett flertal genrer som tidsperioder – från klassiker som Karin Boyes ”Kallocain” – som hyllades av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch – till rykande färska ”Familjen” av Johanna Lerneby Bäckström, vilken är Moderatledaren Ulf Kristerssons fackboksval.

ANNONS

Åkesson läser Fogelström

Ytterligare en partiledare som hyllar en svensk litteraturhistorisk klassiker i form av Per Anders Fogelströms ”Stadserie” är Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som berättade att romanerna har fascinerat och följt honom ända sedan gymnasietiden – då han ännu inte hade besökt Stockholm.

– De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssamhälle, och jag är fascinerad av den utvecklingen, sade Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) läser helst Per-Anders Fogelström, berättade han under Bokmässans invigningsseminarium, som leddes av Bengt Westerberg. Foto: Amir Nabizadeh/TT.

”Läste inte som barn”

Inrikesminister Mikael Damberg, som under dagens seminarium hoppade in för sin socialdemokratiska partiledare, statsminister Stefan Löfven, valde å sin sida att tipsa om en av USA:s tidigare president Barack Obamas favoritböcker ”En gentleman i Moskva” av den amerikanske författaren Amor Towles.

Inrikesministern tog också upp den minskande läsningen bland unga, då han berättade att inte heller han läste som barn.

– Jag läste inte en bok som barn, då tittade jag bara på tv. Det har kommit först under senare år, och nu läser jag av lust, för att slappna av – och för att lära mig nya saker, berättade Damberg.

Dagens seminarium firade också 20-årsjubileum – redan år 2000 samlades den tidens partiledare under bokmässan Bok & Bibliotek av föreningen Läsrörelsen för att under rubriken ”Vad läser partiledarna?” avslöja sina läsvanor.

Rättad: I en tidigare text blev Fatima Bremmers efternamn i faktarutan felaktigt.

Text: Anna Grönberg/TT

Fakta: Partiledarnas bokfavoriter i urval

Jimmie Åkesson (SD), skönlitterär favorit: ”Stad-serien” av Per Anders Fogelström.

Ulf Kristersson (M), skönlitterär favorit: Jag ritar en dörr på väggen med fingret, Gui Minhai.

Annie Lööf (C), facklitterär favorit: Ett jävla solsken, Fatima Bremmer.

Ebba Busch (KD), facklitterär favorit: Hjärnstark, Anders Hansen.

Nyamko Sabuni (L), skönlitterär favorit: Allt jag fått lära mig, Tara Westover.

Jonas Sjöstedt (V), skönlitterär favorit: Bränn alla mina brev, Alex Schulman.

Per Bolund (MP), facklitterär favorit: Svälten, Magnus Västerbro.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL