ANNONS

Ny skånsk författarduo: Anders de la Motte och Måns Nilsson med pusseldeckare på Österlen

Ny och kanske oväntad författarduo: komikern och manusförfattaren Måns Nilsson, mest känd från humorduon Anders & Måns och den prisade deckarförfattaren Anders de la Motte. Foto: Pressbild.

Anders de la Motte har hittat ett nytt projekt. Denna gång skriver han pusseldeckare i par med komikern och manusförfattaren Måns Nilsson. Första boken i serien ”Morden på Österlen” släpps sommaren 2021.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Vi börjar med att det är upplagt för förvirring när nu Måns Nilsson som är mest känd från humorduon Anders & Måns nu inleder ett samarbete med deckarförfattaren Anders de la Motte. Humorduon har han ihop med Anders Johansson. Nu blir Måns del av en författarduo med en annan Anders.

– Anders (de la Motte) och jag är båda uppvuxna på landet i Skåne och fann varandra direkt i gemensamma minnen från barndomen: skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum. Vi träffades på en fest och redan dagen efter hade vi börjat skriva en pusseldeckare ihop med mustiga karaktärer, säger Måns Nilsson, i ett pressmeddelande.

ANNONS

De båda skåningarna står stadigt i den skånska myllan och tillsammans har de skapat den nya pusseldeckarserien ”Morden på Österlen” som ska vara både spännande och underhållande.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Läsarna får möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, säger Anders de la Motte vars senaste fyra kriminalromaner utspelat sig på den skånska landsbygden.

Första delen i serien ”Morden på Österlen” ges ut av bokförlaget Forum sommaren 2021. I första boken introduceras den fyrkantige och aningen bufflige Stockholmskommissarien Peter Vinston, som egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren som utredare men ambitiös och vaken. Dessutom visar hon sig tillhöra en av de största äppelsläkterna på Österlen och känner för både landskapet och dess invånare. De båda kollegerna retar sig på
varandras egenheter men tillsammans löser de, mycket tack vare sina olikheter, fallet och formar en motvillig vänskap.

– Sällan har jag mött ett författarpar med så mycket lust i sin skrivprocess. Två kreatörer som bidrar med olika erfarenheter och perspektiv i en genre som jag håller väldigt högt. Jag ser verkligen fram emot att jobba med ”Morden på Österlen” tillsammans med Anders och Måns, säger Åsa Lindström, förläggare på Forum.

Fotnot: För tio år sedan släpptes en deckare med titeln Mord på Österlen av Stig O. Blomberg. Den ingår dock i serien Sverigedeckaren och täcker in en rad olika landskap.

Om författarna:

Måns Nilsson är manusförfattare och komiker från byn Bjällerup utanför Lund i Skåne. Mest känd är han som halva humorduon Anders & Måns som bland annat gör podden ”Så funkar det” i P1.
Han har skrivit radio och teve i tjugo år, bland annat dramaserien ”Succéduon” och julkalendern ”Skägget i brevlådan” åt SVT. Dessutom har han skrivit ungdomsböcker, teaterpjäser, scenshower, radioteater, sitcom och långfilm. Övrig tid jobbar han som regissör, skådespelare och programledare.

Anders de la Motte är författare, tidigare polis och säkerhetschef, uppvuxen i Billesholm på den skånska landsbygden. Hans kriminalromaner har toppat listorna och översatts till trettio språk.
Thrillern ”Geim” utsågs av Svenska Deckarakademin till bästa deckardebut 2010, och thrillern ”UltiMatum” tilldelades Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Anders har därefter nominerats ytterligare tre gånger till samma pris för böckerna i Årstidskvartetten. Utöver sitt författarskap har Anders även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL