ANNONS

Norska författare har tappat hälften av sina uppdrag

Norska författare har förlorat nästan hälften av sina uppdrag till följd av pandemin. Arkivbild: Maja Suslin/ TT.

Norska författare har förlorat nästan hälften av sina uppdrag under september i år jämfört med samma månad 2019.

Det är den norska motsvarigheten till Författarcentrum som uppger att man registrerat 45 procent färre uppdrag under månaden, som traditionellt sett är en av de mest intensiva bokningsmånaderna för författare, skriver Svensk Bokhandel.

Till de uppdrag som drastiskt minskat hör föreläsningar, uppläsningar, skrivkurser och skolbesök.

ANNONS

”När många författare för närvarande måste avbryta uppdrag på grund av att de har milda förkylningssymptom, eller ofrivilligt har satts i karantän efter nära kontakt med någon smittad med Covid-19, är det bara författaren som tar den ekonomiska smällen”, skriver norska Författarcentrum i ett pressmeddelande som citeras av SvB.

Sedan Norge stängde ned i mars i år till följd av pandemin uppskattar organisationen att dess medlemmar totalt har förlorat 35 procent av sina uppdrag och 32 procent i arvode. Totalt har 6,5 miljoner kronor mindre betalts ut till medlemmarna jämfört med samma period i fjol.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL