Författaren Paul Auster är död

Paul Auster när han nominerades till Bookerpriset år 2017 för romanen "4 3 2 1". Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP/TT.

Han var fascinerad av ödet och har beskrivits som en ”litterär superstjärna”. Den amerikanska författaren Paul Auster har avlidit, berättar en vän för tidningen The New York Times. Han blev 77 år gammal.

Austers senaste roman Baumgartner kom ut i fjol och ska publiceras på svenska den 23 maj i år. Det var under arbetet med boken som han fick sitt cancerbesked som meddelades av hans fru Siri Hustvedt i mars förra året.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Auster fick sitt stora genombrott på 1980-talet med ”New York-trilogin”, en löst sammansatt romanserie, som är som en sorts postmoderna deckarhistorier med filosofiskt anspråk. Dessförinnan hade han publicerat den hyllade, självbiografiska boken ”Att uppfinna ensamheten”. Med romansviten och filmen ”Smoke” fick han kultstatus under 1980- och 90-talen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Under sin karriär hann han skriva ytterligare ett stort antal romaner, memoarer, poesi och essäsamlingar. Utöver detta skapade han flera filmmanus och arbetade som översättare från franska.

Slump och öde

Auster har ofta beskrivits som en ”litterär superstjärna”. Slumpen och ödet är återkommande teman i hans berättelser. Många av huvudpersonerna är själva författare, ofta med referenser till honom själv. Flera av de tidiga karaktärerna återkommer i senare verk.

Austers verk har översatts till ett 40-tal språk och han fick flera priser för sitt skapande. Auster fick särskilt stort genomslag i Europa.

”Auster har etablerat en av de mest distinkta nischerna i samtida litteratur”, skrev kritikern Michael Dirda om författaren år 2008, enligt The Guardian.

”Varit värt det”

Det var under färdigställandet av ”Baumgartner” som Auster började uppvisa symtom som senare skulle visa sig vara cancer.

I en intervju med The Guardian, efter att romanen kommit ut på engelska, berättar han om den respons han fick på boken från närstående. Austers assistent, som de senaste 15 åren arbetat med att föra över hans skrivmaskinsproducerade manus till en dator, är fåordig med beröm men hade för ovanlighetens skull legat på honom om att fortsätta skriva. Hon kunde inte hålla sig tills hon fick läsa nästa sida, berättar han.

– Min hälsa är så osäker, så detta kan vara det sista jag skriver. Och om det här är slutet, att då få lämna med den här sortens mänsklig vänlighet omkring mig, som författare och i mina allra närmaste vänskapskretsar, då har det varit värt det, sade han.

Förutom hustrun efterlämnar Auster dottern Sophie Auster, systern Janet Auster samt ett barnbarn.

Text: BEATRICE NORDENSSON/TT, HANNA RASMUSSON/TT

Fakta: Paul Auster

Född: 1947 i Newark, New Jersey men förknippas mest med Brooklyn, New York, där han bodde med sin familj.

Familj: Hustrun Siri Hustvedt och dottern Sophie. Sonen Daniel som han fick med sin första hustru Lydia Davis dog 2022.

Bakgrund: Började sin bana med att översätta fransk litteratur till engelska. Debuterade som författare på 1970-talet och fick sitt stora genombrott med ”New York-trilogin” som kom ut i sin helhet 1987. Har förutom ett otal romaner också skrivit poesi, essäsamlingar och filmmanus, bland annat filmen ”Smoke” från 1995 med skådespelarna Harvey Keitel och William Hurt.

Romaner i urval: New York-trilogin, Sunset Park och 4321. Hans senaste roman är Baumgartner från 2023.

Självbiografiskt av Auster: ”Att uppfinna ensamheten”, ”Ur hand i mun”, ”Vinterdagbok” och ”Rapport från insidan”.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.