Norsk boklag klubbad – handelshinder 2.0

📗 Mardrömslag. 66-34 blev segersiffrorna när norska Stortinget röstade igenom Bokloven 2.0, en boklag som för oss utanför Norge framstår som fullständigt obegriplig. Exempelvis ska ljudböcker bara få säljas styckvis de första 12 månaderna. En lagstadgad karens på alla norska titlar som ska slå mot streamingtjänsterna. Samtidigt menar kritikerna att både Storytel och Fabel gynnar sina ägare i form av stora förlag – något som den nya lagen inte råder bot på. Fastpriset gäller inte heller titlar på engelska utgivna i andra länder, vilket missgynnar norska förlag på exempelvis stora globala boksläpp. Vill du veta mer om Bokloven så har Bok365 skrivit en rad artiklar.
Boktuggs analys: Sverige bör se Norge som ett avskräckande exempel när det gäller prisregleringar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.