Författarna Grimwalker i samarbete med Forum – men har fler mål i sikte

Författarna Leffe och Caroline Grimwalker. Bild: Maria Östlin

Författarparet Caroline och Leffe Grimwalker inleder ett samarbete med Bokförlaget Forum. Det första projektet kommer under 2026 och innan dess ska paret skriva klart de många manus de har på gång. Avtalet är ett sedan länge planerat steg som nu uppfyllts, men Grimwalkers har fler rutor att kryssa av.

Paret Grimwalker har fått erbjudanden från, och träffat, flera förlag. Det som avgjorde valet av Forum, förutom förlagets storlek, var helt enkelt bemötandet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– De hade läst in sig på oss och hade koll på både vårt gemensamma och våra individuella författarskap. Redan på första mötet var det förläggare och personer från flera olika avdelningar med, det var väldigt välkomnande. De var verkligen engagerade och gillade det vi gör och såg någonting hos oss som de saknar i sitt hus. Det är en jävligt skön känsla att komma till ett förlag med någonting de vill ha och inte bara att de har något som jag vill ha, säger Caroline.

Ett gediget och flerårigt varumärkesbyggande av paret, som inte har en agent utan en manager, har gett frukt.

– När man börjar skriva sitt första råmanus på vinst och förlust är ju slutmålet att hamna antingen på Norstedts eller Bonnier, att känna att man har ett förlag som gärna vill ha en. Det är ju ett steg vi har nått nu, men som egentligen varit planerat länge, säger Caroline.

Samarbetet med Forum inkluderar alltså både deras gemensamma och deras individuella författarskap. Det första projektet är en ”ambitiös serie i spänningsgenren” som de ska skriva gemensamt och som kommer ut 2026. Utöver den ska de också skriva var sin spänningsserie. Hur många delar som planeras avslöjar paret inte, men konstaterar att kontraktet löper ”tills vidare”.

– Vi ser alltid våra samarbeten med författare som ett stort åtagande och ansvar och vill därför gärna se långsiktigt på dessa samarbeten, säger Ebba Östberg, publicistisk chef för skönlitteratur på Forum.

Fram till 2026 ska de beta av de projekt de redan har kontrakt på, ganska många. Förra året gav Leffe ut 15 böcker och Caroline tolv.

– Vi har gett ut lite för mycket, väggen närmar sig. I år blir det väl åtta till tio böcker och nästa år kanske bara fyra, fem. Så vi trappar ner, säger Leffe.

– Det är tanken, att landa hos ett större förlagshus och samla allt på ett ställe. Bara en egen serie och en gemensam, inte 17 olika serier på olika ställen med olika team. Det blir för många releasefester, säger Caroline.

Caroline ser fram emot ett lugnare tempo med mer tid på varje titel.

– Då kan mina manus bli ännu lite vassare, med ännu coolare twist. Man kommer alltid på saker i efterhand. Jag ser fram emot att kunna planera lite längre i förväg, att sitta längre med varje titel och med redigering. När jag redigerar en spänningsroman idag gör jag det på två dagar.

Även om Grimwalkers ser en lugnare utgivningstakt framför sig är just parets produktivitet en av de saker förlaget framhåller som intressant, man vill se vad som händer när författarnas kreativitet och tempo paras med förlagets nyfikenhet och kompetens.

– De är inte vana vid vårt tempo, så det tar vi med oss in och vi är trygga med att vara uppbackade av ett så stort förlag med allt de har i paketet med bokklubbar och allt. Det blir ett bra giftermål, jag tror att båda sidorna kommer att få lära sig av det här, säger Leffe.

Men att paret Grimwalker skulle vila på lagrarna i och med det nya förlagsavtalet är ingen risk.

– Nu tickar vi av den boxen, och så är det vidare till nästa. Då snackar vi större saker. Vi stannar inte upp, säger Leffe.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.