Hélène Barnekow föreslås som ny styrelseordförande i Storytel

Storytels valberedningen föreslår Hélène Barnekow (tidigare VD på Telia Sverige och Microsoft Sverige) till ny styrelseordförande och ledamot samt val av Ulrika Danielsson, Filippa Wallestam och Erik Tiden till nya styrelseledamöter inför stämman den 14 maj.

Efter att Holger Albrech tidigare meddelat att han inte ställer upp för omval har många väntat på förslag till ersättare. Igår kväll meddelade Storytel dessutom att VD Johannes Larcher kommer att lämna i höst.

Idag kom så Storytels valberedningen med sitt förslag. De föreslår att styrelsen ska bestå av åtta ordinarie styrelseledamöter. Vidare föreslås omval av styrelseledamöterna Alexander Lindholm, Joakim Rubin, Jonas Sjögren och Jonas Tellander samt nyval av Hélène Barnekow, Ulrika Danielsson, Filippa Wallestam och Erik Tiden. Hélène Barnekow föreslås väljas till ny styrelseordförande.

Hélène Barnekow jobbade många år inom Sony Ericsson och därefter EMC innan hon via ett jobb som marknadschef blev VD på Telia Sverige (2015-2018) och därefter VD för Microsoft i Sverige 2018-2022.

Telia och Storytel hade tidigt ett samarbete. Sedan 2023 är Barnekow ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Det blir med andra ord stor omsättning i styrelsen. Förutom nuvarande styrelseordförande Hans-Holger Albrecht ställer inte heller Lina Brouneus, Lutz Finger eller Adine Grate upp för omval.

Mer om de nya föreslagna styrelseledamöterna:

Hélène Barnekow (född 1964)
Tidigare VD för Microsoft Sverige och Telia Sverige.
Övriga viktiga styrelseuppdrag: Styrelseordförande i Mindler AB, styrelseledamot i
Handelsbanken AB och GN Store Nord AS.
Innehav i Storytel: –

Ulrika Danielsson (född 1972)
Tidigare CFO i Atrium Ljungberg AB och Castellum AB.
Övriga viktiga styrelseuppdrag: Styrelseledamot i Nyfosa AB, Pandox AB och Infranord AB.
Innehav i Storytel: –

Filippa Wallestam (född 1983)
Tidigare på Boston Consulting Group i London och New York och ledande roller inom Viaplay Group.
Övriga viktiga styrelseuppdrag: Daily Mail General Trust.
Innehav i Storytel: –

Erik Tiden (född 1957)
Tidigare ledande positioner i teknik- och programvaruutveckling hos SAP, Microsoft och Unit4. För
närvarande teknik- och affärsrådgivare till SaaS-företag och ledande private equity-bolag.
Övriga viktiga styrelseuppdrag: Scrive.
Innehav i Storytel: –

Noterbart är att ingen av dem äger aktier i Storytel sedan tidigare. Den nya styrelsen utgörs till 40 % av kvinnor, en ökning jämfört med tidigare 25 %.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.