ANNONS

Mest sålda fackboken för tredje månaden i rad: Familjen av Bäckström Lerneby

Johanna Bäckström Lerneby skrev Familjen som legat etta på topplistan i tre månader.
Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Foto: Pressbild.

Att samma bok ligger etta på fackbokstoppen tre månader i rad händer inte ofta. Men i juli, augusti och september har Familjen av journalisten Johanna Bäckström Lerneby varit den mest sålda fackboken i Sverige.

– Jag kan inte minnas att en enskild bok har påverkat samhällsdebatten på ett liknande sätt förut. Fantastiskt ärofyllt att kunna ge ut en bok som är så politiskt känslig, som når ut så brett och som hyllas av såväl vänster- som högerdebattörer, säger Simon Brouwers, vd och förläggare på Mondial, i ett pressmeddelande. 

Familjen, skriven av journalisten Johanna Bäckström Lerneby, släpptes den 20 maj 2020 och tog sig precis in på topplistan (20:e plats) den månaden. Men i juni hade den klättrat till tredje plats för att i juli erövra förstaplatsen.

När topplistorna över de böcker som sålt mest i september 2020 släpps idag står det klart att boken för tredje månaden i rad är Sveriges bäst säljande fackbok. De senaste böckerna att toppa listorna under en så lång period är Hans Roslings Factfulness och Ålevangeliet av Patrik Svensson, enligt Mondial.

ANNONS

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. I Familjen kartlägger hon hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare och avslöjar hur parallellsamhällen i Sverige fungerar i praktiken. 

– Jag är så glad och tacksam över mottagandet som boken fått. Att den politiska debatten om kriminella familjer och klaner förändrats eftersom så många har läst boken och förstår vad parallella samhällen innebär i verkligheten, och hur illa människor i våra förorter far av att de kan finnas, säger Johanna Bäckström Lerneby i samma pressmeddelande. 

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Boken har hyllats som ett enastående journalistiskt arbete och har inneburit startskottet på en välbehövd debatt om parallella samhällen och hur de kan bekämpas – en debatt som förts såväl i riksdagen som i det offentliga samtalet, skriver förlaget.  

Boken har toppat även de digitala bästsäljarlistorna och var i september den näst mest sålda boken, som både ljud- och ebok (downloadlistorna). Totalt närmar sig Familjen 100 000 sålda exemplar i alla format. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL