ANNONS

Nytt stöd till barns och ungas läsning – Läsrådet får 10 Mkr per år

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade regeringens krisbudget för kulturen den 9 september. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Förutom den redan utlovade extra miljarden till det coronadrabbade kulturlivet satsar regeringen bland annat på stöd till barns och ungdomars läsning. Dessutom ökas stödet till det fria kulturlivet med 80 miljoner kronor.

Det framgår av regeringens budgetproposition för nästa år. Regeringen har tidigare meddelat att man nu i höst avsätter ett extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor till kultursektorn med anledning av coronapandemin. Tillsammans med de 500 miljonerna från i våras betyder det krisstöd till kultursektorn på 2 miljarder kronor under 2020. Exakt vilka villkor som ska gälla för fördelningen av höstens krisstöd utreds just nu.

ANNONS

Stödsatsningen fortsätter även under 2021, men då i form av så kallade stimulansstöd på 1 miljard kronor som i stället för rena krispengar ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet. Däremot framgår inte hur eller av vilka dessa stimulanspengar ska fördelas.

”Det är obegripligt”

Svenska Filminstitutet, SFI, hyser gott hopp om att filmen ska prioriteras:

– Vi hoppas naturligtvis på det, att det kommer en signal om att filmområdet är viktigt men det vet vi inte ännu, säger Mia Enayatollah, kommunikationschef på SFI.

Filmbranschens sedan länge efterfrågade produktionsrabatter för att behålla inspelningar i landet finns dock inte med heller i nästa års budget. Eva Hamilton ordförande för Film- och tv-producenterna är besviken:

”Det är obegripligt. Utöver förlusten av arbetstillfällen, så håller hela vår filmindustri och vårt filmkunnande på att försvinna till utlandet. Sverige lämnar walk over” säger hon i ett pressmeddelande.

Nytt läsråd

Regeringen föreslår samtidigt flera insatser för att förbättra barn och ungdomars läsning. Bland annat vill man inrätta ett läsråd, till vilket man avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021. Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndigheter, folkbildning, bokhandlar och förlag.

Dessutom vill man bygga ut det så kallade Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckling som drivs av Statens kulturråd sedan 2015. Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till en utbyggnad av det 2021 och sedan 20 miljoner kronor årligen från och med 2022.

Påverkas ”kraftigt negativt”

Det fria kulturskaparna omfattas av flera satsningar på sammanlagt 80 miljoner kronor. Av dessa går 43 miljoner till höjda bidrag och ersättningar till konstnärer och upphovsmän inom samtliga konstarter. När det gäller scenkonsten konstaterar regeringen att coronaviruset troligen fortsätter att påverka verksamheten ”kraftigt negativt” för en längre tid och höjer stödet till fria aktörer inom teater, dans och musik med 16 miljoner kronor. Scenkonstallianserna får 10 miljoner kronor för att öka frilansande scenkonstnärers trygghet.

Bland satsningarna finns också 7 miljoner kronor till Riksteatern för att utveckla arrangörs- och produktionsled inom den samtida cirkusen.

Text: Erika Josefsson/TT, Miranda Sigander/TT, Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler satsningar i budgeten

Den regionala kulturen får 300 nya miljoner kronor 2021. Efterföljande år halveras tillskottet till 150 miljoner kronor årligen.

De statliga bidraget till kommuner som har kulturskola höjs med 100 miljoner kronor 2021–2023. Även Skapande skola tillförs 25 miljoner kronor årligen 2021 till 2023.

Den tidigare satsningen Stärkta bibliotek tillförs 150 miljoner kronor för 2021 till och 75 miljoner kronor för 2022 och 2023.

Forum för levande historia får 10 miljoner kronor för arbetet med ett nytt museum om Förintelsen.

Statens konstråd och Moderna Museet får 25 miljoner kronor vardera för att öka statens förvärv av konst 2021. Tanken är både att ge allmänheten ett ökat utbud av konst och att stärka konstens infrastruktur så att fler konstnärer ska få betalt för sin verksamhet.

Institutet för språk och folkminnen för höjt anslag med 1 miljon kronor.

Naturhistoriska riksmuseet får 3 miljoner kronor för renovering av Botanhuset.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL