ANNONS

Där kräftorna sjunger av Delia Owens är Årets bok 2020

Delia Owens, författare. Foto: Dawn Marie Tucker

Delia Owens Där kräftorna sjunger fick flest röster i 2020 års omgång av Årets bok. Det blev röstningsrekord för litteraturpriset som delas ut för femte året i rad. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Årets bok har fått sin första utländska vinnare när amerikanen Delia Owens tog hem utmärkelsen med sin roman Där kräftorna sjunger (Forum). Priset delades ut i en livesänd ceremoni på Instagram som följdes av drygt 300 personer.

– Det känns otroligt kul att Årets Bok har fått sin första utländska vinnare! Det var en riktigt fin uppställning nominerade böcker, och Där kräftorna sjunger är en unik och rörande roman vilket läsarna bevisligen håller med om. Årets Bok firar femårsjubileum och har året till ära nått ett nytt rekord i antal röster, med en rejäl ökning sett till tidigare år. Det är väldigt roligt att se sådant stort engagemang trots att det varit ett minst sagt annorlunda år och allt kring Årets Bok skett helt digitalt, säger Petra Nuhma, marknads- och PR-specialist på Bonniers Bokklubbar.

ANNONS

Bonniers bokklubbar skriver i sin motivering: ”En storslagen roman om en övergiven flicka. Bara sex år gammal lämnas Kya av sin familj och tvingas överleva ensam i North Carolinas vilda kustlandskap. När ett mord, många år senare, begås i våtmarken vänds bybornas fördomsfulla blickar mot henne. En gripande roman som har allt: hemligheter, vänskap, kärlek och en hjältinna att älska!”

– Jag är otroligt glad och tacksam att så många av er har läst Där kräftorna sjunger! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att miljontals människor världen över skulle ta Kyas historia till sina hjärtan. Jag har spenderat större delen av mitt liv på avlägsna platser och under många, många år har jag känt mig ensam. Nu känns det som jag har massor av vänner, däribland er! Tusen tack för äran att ni röstat fram Där kräftorna sjunger till Årets Bok 2020, säger Delia Owens, författare till den vinnande boken. 

Mellan den 28 april och 6 september kunde läsarna rösta på sin favorit bland 12 utvalda titlar. På plats två och tre kom Brevvännerna av Eli Åhman Owetz (Harper Collins) och Ödesmark av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag).

Författaren till Årets bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

Årets bok 2020 – Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

Internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. Läs mer »

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL