ANNONS

Delia Owens, författare. Foto: Dawn Marie Tucker

Där kräftorna sjunger av Delia Owens är Årets bok 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Delia Owens Där kräftorna sjunger fick flest röster i 2020 års omgång av Årets bok. Det blev röstningsrekord för litteraturpriset som delas ut för femte året i rad. 

Årets bok har fått sin första utländska vinnare när amerikanen Delia Owens tog hem utmärkelsen med sin roman Där kräftorna sjunger (Forum). Priset delades ut i en livesänd ceremoni på Instagram som följdes av drygt 300 personer.


ANNONS


– Det känns otroligt kul att Årets Bok har fått sin första utländska vinnare! Det var en riktigt fin uppställning nominerade böcker, och Där kräftorna sjunger är en unik och rörande roman vilket läsarna bevisligen håller med om. Årets Bok firar femårsjubileum och har året till ära nått ett nytt rekord i antal röster, med en rejäl ökning sett till tidigare år. Det är väldigt roligt att se sådant stort engagemang trots att det varit ett minst sagt annorlunda år och allt kring Årets Bok skett helt digitalt, säger Petra Nuhma, marknads- och PR-specialist på Bonniers Bokklubbar.


ANNONS


Bonniers bokklubbar skriver i sin motivering: ”En storslagen roman om en övergiven flicka. Bara sex år gammal lämnas Kya av sin familj och tvingas överleva ensam i North Carolinas vilda kustlandskap. När ett mord, många år senare, begås i våtmarken vänds bybornas fördomsfulla blickar mot henne. En gripande roman som har allt: hemligheter, vänskap, kärlek och en hjältinna att älska!”

– Jag är otroligt glad och tacksam att så många av er har läst Där kräftorna sjunger! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att miljontals människor världen över skulle ta Kyas historia till sina hjärtan. Jag har spenderat större delen av mitt liv på avlägsna platser och under många, många år har jag känt mig ensam. Nu känns det som jag har massor av vänner, däribland er! Tusen tack för äran att ni röstat fram Där kräftorna sjunger till Årets Bok 2020, säger Delia Owens, författare till den vinnande boken. 

Mellan den 28 april och 6 september kunde läsarna rösta på sin favorit bland 12 utvalda titlar. På plats två och tre kom Brevvännerna av Eli Åhman Owetz (Harper Collins) och Ödesmark av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag).

Författaren till Årets bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

Årets bok 2020 – Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

Internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. Läs mer »

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL