ANNONS

Tredje kvartalet 2020 gav bättre resultat för Akademibokhandeln

Akademibokhandeln Hötorget.
Akademibokhandeln vid Hötorget i Stockholm stängs i januari 2021. Foto: Boktugg.

Akademibokhandelns tredje kvartal var bättre än det andra. De digitala försäljningskanalerna ökade och står för 46 procent. Julhandeln blir än viktigare i år.

Akademibokhandelns ägare Volati släppte sin kvartalsrapport idag. I veckan stärkte de sin kassa rejält genom att sälja Besikta Bilprovning för drygt en miljard kronor, något som väntas ge en reavinst på 750 Mkr för Volati. Kan vara bra att ha i dessa tider.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

För Akademibokhandeln har coronapandemin påverkat vissa butiker kraftigt. Men under tredje kvartalet ser det bättre ut.

”Butiksförsäljningen visade en tydlig återhämtning och var  8 procent lägre än motsvarande period föregående år. Motsvarande siffra för andra kvartalet var -27 procent”, skriver Volati i ett pressmeddelande.

Affärsområdet (Akademibokhandeln och Bokus) ökade omsättningen till 427 Mkr (416 Mkr) och resultatet förbättrades till 25 Mkr (18 Mkr) jämfört med motsvarande period föregående år (2019).

ANNONS

Även när man tittar på de nio första månaderna ser det bättre ut än 2019. Förlusten minskade till -4 Mkr (-10 mkr) trots att omsättningen sjönk till 1169 Mkr (1198 Mkr).

De digitala kanalerna har fortsatt utvecklas mycket väl med en ökning om cirka 20 procent i kvartalet. Cirka 46 procent av affärsområdets totala intäkter kom från de digitala kanalerna under perioden juli-september.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

”Affärsområdet har under perioden lyckats möta ett minskat antal kunder i de fysiska butikerna med justeringar i bemanningen och har därmed sänkt de löpande kostnaderna för att balansera den lägre omsättningen. Samtidigt som antalet besökare i de fysiska butikerna börjar stiga avvecklar vi det statliga korttidspermitteringsstödet”, skriver Volati.

Akademibokhandeln beslutade dessutom nyligen att stänga en butik i Stockholm, den vid Hötorget, enligt SvB efter att man inte lyckats förhandla fram en hyra som gör det möjligt att få lönsamhet. Den avvecklas i januari 2021. Ytterligare tre butiker stänger under 2021:

  • Kungsgatan i Göteborg (kvar finns fortfarande fem butiker i stan)
  • Eskilstuna, Cityhuset (kvar finns en butik på köpcentrat Luna Park)
  • Nygatan i Linköping (kvar finns två butiker)

Tidigare under 2020 har Akademibokhandeln stängt två butiker: Sergel (Stockholm) och Karlskoga, men den senare togs över av personalen och är nu en Uggla. Dessutom öppnade man en ny butik i Gallerian i Stockholm i april.

Nu laddar man för avslutningen på året där november och framför allt december av tradition är väldigt viktiga både för butiksförsäljningen och nätbokhandeln.

”Akademibokhandeln arbetar intensivt med förberedelserna för att leverera en säker och positiv upplevelse för alla kunder i våra butiker under den viktiga julhandeln”, skriver Volati.

Ur bokbranschperspektiv har vi sett att bokförsäljningen sjunker i fysisk butik, men det innebär inte att bokhandeln tappar lika mycket eftersom de har en stor andel andra varor – inte sällan med bättre lönsamhet.

– Hittills i år är 65% böcker ackumulerat (av försäljningen i butik) i år, vilket är en minskning från tidigare år. Böcker har i högre grad flyttat till nätet än non-books som vi ju inte säljer på akademibokhandeln.se, säger Maria Edsman till Boktugg.

Värt att notera: omsättningen och resultatet för franchisebutikerna inom Akademibokhandeln ingår inte i siffrorna, förutom eventuella avgifter dessa betalar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL