ANNONS

Trots publiksuccé – svårt för Bokdagar i Dalsland att få ekonomi i digitala event

Författaren och kritikern Jack Hildén samt författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Anne Swärd och samtalsdelaren Yukiko Duke i premiären för livesändning av författarkvällar för Forum för poesi och prosa och Bokdagar i Dalsland. Foto: Basel Khalas.

Bokdagar i Dalsland har verkligen lyckats med online-varianter av sina författarsamtal och lockar större publik än någonsin. Men en utmaning återstår: att få ekonomi i dem.

– Vi har inträde till de flesta av våra evenemang och förlorar en hel del när vi inte kan ha evenemang med publik på plats. De frivilliga gireringar och swishningar som har gjorts hittills täcker bara omkring en tiondel av våra förlorade biljettintäkter. Vi har haft lite småsponsringar även, men inte heller med dem räcker det hela vägen. Vi har också dragit på oss extra kostnader för samtalsledare och teknik. Samtidigt vill vi inte lämna publik, författare och lokala teknikfirmor, krogar, hotell och caféer i sticket. Vi hoppas att vi ska kunna gå jämnt upp när året är slut, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Boktugg har tidigare rapporterat om publiksuccé (eller ska man säga tittarsuccé?) för Bokdagar i Dalsland när coronakrisen tvingade dem att köra författarsamtal utan publik och sända via internet istället.

Förra veckan, i torsdags 3 september, ägde höstens allra första författarkväll i Forum för poesi och prosas författarkvällsturnéer i Västra Götaland på First Hotel Bengtsfors. Kvällen blev mycket lyckad med ett nästan timmeslångt samtal mellan författaren och kritikern Jack Hildén och författaren och ledamoten i Svenska Akademien Anne Swärd och samtalsdelaren Yukiko Duke. Där författarna berättade om och läste ur sina aktuella romaner. Kvällen, som är den första av Bokdagars författarkvällar för decenniet, slog publikrekord: Hittills 1600 visningar totalt på Youtube och Facebook, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det var även premiär för livesändning av författarkvällar för Forum för poesi och prosa och Bokdagar i Dalsland. Spännande, glatt, trevligt och generöst samtal mellan Anne Swärd, Jack Hildén och Yukiko Duke om Hildéns och Swärds författarskap och aktuella romaner ”Många gånger i regn” och ”Jackie”.

– Det är så glädjande att se att litteratursuget och intresset för bra samtal om skrivande och böcker är så stort trots pandemin och att vi ännu inte haft möjlighet att bjuda in vår publik på plats. Så roligt att författare och samtalsledare av så hög klass vill komma till Dalsland och samtala också, säger Victor Estby, i samma pressmeddelande.

I sändningen berättade också Anne Swärd, som aldrig tidigare varit i Dalsland eller besökt Bokdagars evenemang, att verksamheten är känd i litterära kretsar över hela landet.

– Och att detsamma gäller vår engagerade publik. Det är ju väldigt hedrande. Och att vi haft så många visningar av samtalet visar ju att publiken är engagerad även framför telefoner, datorer och surfplattor när inga andra möjligheter finns. Jag är så stolt över vår fina publik, säger Victor Estby.

Idag är det hård konkurrens på nätet med författarsamtal som sänds från alla delar av vårt land – och resten av världen.

Hur gör ni för att nå ut med era digitala event, annonserar ni eller förlitar ni er enbart på viral (!) spridning?
– Vi har kostat på oss att annonsera i lokala papperstidningar, men något mindre än annars. Vi vet att det har betydelse för oss att göra det och vi vill även stötta lokala kvalitetsmedia så gott vi kan. De behövs av så många skäl. Vi har även kört lite annonser på Facebook, men också engagerat vår publik och våra volontärer och samarbetspartners i spridandet av evenemangen. Och förstås fått en del lokalt redaktionellt medieutrymme när vi satsat på något nytt när andra inte gjort det i de här svåra tiderna.

Hur planerar ni verksamheten framöver, när kommer ni att göra fysiska event igen och kommer ni i så fall att titta på hybridvarianter?
– Vi följer utvecklingen noga och hoppas kunna ha publik på plats så snart vi kan. Det förutsätter förstås att det är möjligt enligt myndigheternas rekommendationer och regler, säger Victor Estby.

Den som missat samtalet kan se det på Youtube i efterhand:
https://youtu.be/f0FEQXRFGy4


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se