Bokskåp i Dalsland
Malou von Sivers (foto: Malin Robertson Harén) placerar två av sina böcker i ett bokskåp. Kerstin Sandqvist och Lennart Lundgren (Foto: Victor Estby) från Håbols Byalag var stolta över att inviga Dals Eds kommuns första bokskåp 4 maj 2020.

Tio nya bokskåp invigs i Dalsland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokdagar i Dalsland utökar satsningen på bokskåp, från 12 till 22 skåp. Därmed hoppas man låna ut ännu fler böcker i sommar.

– Det är enormt roligt att intresset både hos läsarna, våra samarbetspartners och volontärer är så stort, så att vi på detta sätt kan utveckla samverkan i vårt landskap och samtidigt göra en allt större och väldigt uppskattad insats för läsandet och litteraturen, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby i ett pressmeddelande. Han tillägger:


ANNONS


– Samtidigt känns det bra att vi också gör en insats för miljön. Det är så glädjande att istället för att dalslänningarnas och besökares begagnade böcker hamnar på tippen kan de tack vare de här samarbetena bli lästa om och om igen.

Boktugg har tidigare berättat om Bokdagar i Dalsland som sedan 2019 tillsammans med en rad lokala samarbetspartners – kommuner, föreningar och företag – haft en bokskåpssatsning, som hittills genererat över 2000 boklån.

ANNONS

Intresset är alltså stort och i år växer den dalsländska bokskåpsfamiljen rejält, från 12 till 22 stycken skåp, som sitter uppe under sommaren och fram till 1 oktober. 2020 fick Dals Eds kommun sitt första skåp och i år får Färgelanda kommun sina första två. Det gör att samtliga Dalslandskommuner utom Vänersborg från och med i år har bokskåp.

Största samarbetet från och med i år sker ihop med Dalslands Sparbank, som även sponsrar Dalslands Sparbanks litteraturpris och Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga, vars mottagare koras av Bokdagar i Dalslands juryer och delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival.

– Hjälpa miljön, öka läsandet och utveckla litteraturen – det är en självklarhet att vi, Bygdens Bank, ställer upp för det! Vi hoppas nu bokskåpen som finns uppsatta vid våra lokala bankkontor ska väcka intresset hos både stora och små till att låna en bok, säger Dalslands Sparbanks marknadschef, Sofia Falkman, som tillsammans med Victor Estby kommer att inviga bokskåpet vid bankens kontor i Mellerud på onsdag.

Den dalsländska bokskåpssatsningen har väckt uppmärksamhet i hela Sverige och inspirerat till liknande satsningar i såväl Strömstad som Västerås. 2020 gjordes det totalt 1397 boklån i de dalsländska bokskåpen mellan 1 maj och 1 oktober, vilket var en fördubbling jämfört med utlåningssiffran 2019.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »