Bokskåp i Dalsland
Malou von Sivers (foto: Malin Robertson Harén) placerar två av sina böcker i ett bokskåp. Kerstin Sandqvist och Lennart Lundgren (Foto: Victor Estby) från Håbols Byalag var stolta över att inviga Dals Eds kommuns första bokskåp 4 maj 2020.

Tio nya bokskåp invigs i Dalsland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokdagar i Dalsland utökar satsningen på bokskåp, från 12 till 22 skåp. Därmed hoppas man låna ut ännu fler böcker i sommar.

– Det är enormt roligt att intresset både hos läsarna, våra samarbetspartners och volontärer är så stort, så att vi på detta sätt kan utveckla samverkan i vårt landskap och samtidigt göra en allt större och väldigt uppskattad insats för läsandet och litteraturen, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby i ett pressmeddelande. Han tillägger:


ANNONS


– Samtidigt känns det bra att vi också gör en insats för miljön. Det är så glädjande att istället för att dalslänningarnas och besökares begagnade böcker hamnar på tippen kan de tack vare de här samarbetena bli lästa om och om igen.

Boktugg har tidigare berättat om Bokdagar i Dalsland som sedan 2019 tillsammans med en rad lokala samarbetspartners – kommuner, föreningar och företag – haft en bokskåpssatsning, som hittills genererat över 2000 boklån.

Intresset är alltså stort och i år växer den dalsländska bokskåpsfamiljen rejält, från 12 till 22 stycken skåp, som sitter uppe under sommaren och fram till 1 oktober. 2020 fick Dals Eds kommun sitt första skåp och i år får Färgelanda kommun sina första två. Det gör att samtliga Dalslandskommuner utom Vänersborg från och med i år har bokskåp.

Största samarbetet från och med i år sker ihop med Dalslands Sparbank, som även sponsrar Dalslands Sparbanks litteraturpris och Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga, vars mottagare koras av Bokdagar i Dalslands juryer och delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival.

ANNONS

– Hjälpa miljön, öka läsandet och utveckla litteraturen – det är en självklarhet att vi, Bygdens Bank, ställer upp för det! Vi hoppas nu bokskåpen som finns uppsatta vid våra lokala bankkontor ska väcka intresset hos både stora och små till att låna en bok, säger Dalslands Sparbanks marknadschef, Sofia Falkman, som tillsammans med Victor Estby kommer att inviga bokskåpet vid bankens kontor i Mellerud på onsdag.

Den dalsländska bokskåpssatsningen har väckt uppmärksamhet i hela Sverige och inspirerat till liknande satsningar i såväl Strömstad som Västerås. 2020 gjordes det totalt 1397 boklån i de dalsländska bokskåpen mellan 1 maj och 1 oktober, vilket var en fördubbling jämfört med utlåningssiffran 2019.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …