Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby och personal och mångsysslande konstnären Kerstin Ljungqvist invigde Antikvariat Stockrosens skåp i Dals-Rostock i maj 2021.

Fyrdubblad utlåning i Dalslands bokskåp på två år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Satsningen på att låna ut böcker via bokskåp sprider sig över Dalsland – och Sverige. Under 2021 sattes tio nya skåp upp och utlåningen ökade till 2 700 boklån under året – en fyrdubbling på två år.

– Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon, flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna och andra in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tar emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby i ett pressmeddelande och konstaterar:


ANNONS


– En gedigen hållbarhetsinsats dessutom!

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats i Åmål sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland.

– Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. I år har vi nåtts av att man i Strömstad gjort om gamla telefonkiosker till bokutlåningsrum och att det är inspirerat av vår bokskåpssatsning. Väldigt roligt att Dalslandslitteraturen fortsätter entusiasmera, säger Victor Estby.

2021 har tio nya bokskåp satts upp i Dalsland, två av dem i Färgelanda kommun. De totalt 22 skåpen har haft sammanlagt drygt 2 700 boklån under året – alltså en fyrdubbling på två år. Skåpen och böckerna har blivit ännu mer populära och behövda under pandemin.

ANNONS

– Ett perfekt smittsäkert sätt att ta till sig annan kultur än strömmade filmer och TV-serier. Dessutom hamnade många av våra volontärer, som en hel del är i riskgrupp, i en isolerad situation och kände sig undanskuffade och obehövda av samhället. Nu fick de en viktig och smittsäker uppgift och vi har ökat på antalet volontärer från 15 till drygt 60, mycket tack vare bokskåpsverksamheten.

Den 1 oktober monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2022 sätts de upp igen för lässugna att återigen botanisera bland böckerna. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2021 har inletts med Dalslands Sparbank (fyra skåp), Antikvariat Stockrosen i Dals Rostock, Upperud 9:9, Dalslands Kanal/Visit Dalsland (två skåp), Nättjebacka bygdeförening, Erikstads bygdeförening.

– Och intresset ökar, säger Victor Estby. Det är inte omöjligt att det blir ännu fler bokskåp från och med 2022!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.