Amazon.se böcker
Amazon.se har öppnat i Sverige.

Amazon.se har öppnat i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amazon.se har lanserat i Sverige. Med ett sortiment på ”över 20 000 svenska titlar” så är det inte böcker de slår på stora trumman för.

Efter åratal av spekulationer var det dags – onsdagen den 28 oktober 2020 öppnade Amazon.se och började sälja till svenska konsumenter från en svensk sajt.


ANNONS


Det är dock uppenbart att Amazon har en del att jobba med, eller så är det något som konsumenternas användning kommer att rätta till, för när man söker på ett par svenska bästsäljande författare så är det inte de svenska utgåvorna som hamnar överst i sökresultatet utan helt andra språk.

Och det är en hel del svenska titlar som har status ”För närvarande inte tillgänglig” eller ”Tillfälligt slut” (trots att de finns på lager enligt Bokinfo vilket sannolikt beror på att Amazon ännu inte har klara avtal med alla förlag och distributörer).

Även om Amazon jobbat hårt med översättningarna de senaste månaderna för att få alla texter på svenska så finns det en del kvar. Många i bokbranschen kommer exempelvis att skratta åt de nya format som Amazon har uppfunnit:

Eller så blir det ett begrepp även i Sverige med hårda och mjuka omslag på böcker? På produktsidan används i alla fall det mer välbekanta ”inbunden”.

ANNONS

Ett annat intressant fenomen är förstås att priser inte är avrundade utan använder ören. Och då inte ens de klassiska ,95 eller ,99 som vi brukar se i livsmedelsbutiker utan helt slumpmässiga.

Amazon har inte heller lyckats koppla samman olika format/utgåvor på böcker ännu. Vilket är lite märkligt eftersom det fungerar på den amerikanska sajten. Vi tar ett exempel på en välkänd titel, Halvmördaren : krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser. Den finns både som inbunden och pocket. Men när man klickar sig in på ett av formaten och väljer ”Se alla format och utgåvor” så visas inte det andra formatet.

Såvitt vi kunnat utröna så är utbudet av eböcker på svenska i dagsläget minimalt. Vi vet att det finns ett par tusen svenskspråkiga titlar upplagda på Amazon via deras amerikanska sajt (från bland annat Word Audio och Egmont Saga) men exempelvis Nesser-titeln ovan (Albert Bonniers förlag) är inte tillgänglig i något digitalt format hos Amazon.se, varken ebok eller MP3-ljudbok för nedladdning. Nu jobbar ju inte Amazon med epub utan sitt eget Kindle-format, så troligen dröjer lanseringen av Kindle till längre fram.

Flera läsare har konstaterat att Amazon än så länge inte är billigast på böcker, ett flertal titlar är billigare på Adlibris. Återstår att se ifall Amazon kommer att justera detta eller bara räknar med att locka till sig kunder med andra varor.

Topplistan tyder i alla fall på att försäljningen av svenska böcker ännu inte tagit fart. Eller så är det sensationellt så att den mest sålda boken på Amazon.se idag är … Kölle singt mit Björn Heuser: Das kölsche Mitsingbuch.

Den ”första” svenska topplistan för böcker på Amazon. Verkar ha en hel del gammal data från Amazon.de tycker vi.

Det är lätt att skratta åt att ett jätteföretag som Amazon har såpass mycket barnsjukdomar kvar vid en lansering i Sverige. Men samtidigt vet vi att de har uthållighet och resurser. Än så länge har de bara vridit om startnyckeln, inte rört gaspedalen eller lagt i en växel.

Det blev inte Halloween som lanseringsdag, men det blev under Läslovet. Även om det är uppenbart att böcker inte varit Amazons allra främsta fokus när vi lyfter blicken från bokbranschens ankdamm.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …