ANNONS

Amazon.se har öppnat i Sverige

Amazon.se böcker
Amazon.se har öppnat i Sverige.

Amazon.se har lanserat i Sverige. Med ett sortiment på ”över 20 000 svenska titlar” så är det inte böcker de slår på stora trumman för.

Efter åratal av spekulationer var det dags – onsdagen den 28 oktober 2020 öppnade Amazon.se och började sälja till svenska konsumenter från en svensk sajt.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är dock uppenbart att Amazon har en del att jobba med, eller så är det något som konsumenternas användning kommer att rätta till, för när man söker på ett par svenska bästsäljande författare så är det inte de svenska utgåvorna som hamnar överst i sökresultatet utan helt andra språk.

ANNONS

Och det är en hel del svenska titlar som har status ”För närvarande inte tillgänglig” eller ”Tillfälligt slut” (trots att de finns på lager enligt Bokinfo vilket sannolikt beror på att Amazon ännu inte har klara avtal med alla förlag och distributörer).

Även om Amazon jobbat hårt med översättningarna de senaste månaderna för att få alla texter på svenska så finns det en del kvar. Många i bokbranschen kommer exempelvis att skratta åt de nya format som Amazon har uppfunnit:

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Eller så blir det ett begrepp även i Sverige med hårda och mjuka omslag på böcker? På produktsidan används i alla fall det mer välbekanta ”inbunden”.

ANNONS

Ett annat intressant fenomen är förstås att priser inte är avrundade utan använder ören. Och då inte ens de klassiska ,95 eller ,99 som vi brukar se i livsmedelsbutiker utan helt slumpmässiga.

Amazon har inte heller lyckats koppla samman olika format/utgåvor på böcker ännu. Vilket är lite märkligt eftersom det fungerar på den amerikanska sajten. Vi tar ett exempel på en välkänd titel, Halvmördaren : krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser. Den finns både som inbunden och pocket. Men när man klickar sig in på ett av formaten och väljer ”Se alla format och utgåvor” så visas inte det andra formatet.

Såvitt vi kunnat utröna så är utbudet av eböcker på svenska i dagsläget minimalt. Vi vet att det finns ett par tusen svenskspråkiga titlar upplagda på Amazon via deras amerikanska sajt (från bland annat Word Audio och Egmont Saga) men exempelvis Nesser-titeln ovan (Albert Bonniers förlag) är inte tillgänglig i något digitalt format hos Amazon.se, varken ebok eller MP3-ljudbok för nedladdning. Nu jobbar ju inte Amazon med epub utan sitt eget Kindle-format, så troligen dröjer lanseringen av Kindle till längre fram.

Flera läsare har konstaterat att Amazon än så länge inte är billigast på böcker, ett flertal titlar är billigare på Adlibris. Återstår att se ifall Amazon kommer att justera detta eller bara räknar med att locka till sig kunder med andra varor.

Topplistan tyder i alla fall på att försäljningen av svenska böcker ännu inte tagit fart. Eller så är det sensationellt så att den mest sålda boken på Amazon.se idag är … Kölle singt mit Björn Heuser: Das kölsche Mitsingbuch.

Den ”första” svenska topplistan för böcker på Amazon. Verkar ha en hel del gammal data från Amazon.de tycker vi.

Det är lätt att skratta åt att ett jätteföretag som Amazon har såpass mycket barnsjukdomar kvar vid en lansering i Sverige. Men samtidigt vet vi att de har uthållighet och resurser. Än så länge har de bara vridit om startnyckeln, inte rört gaspedalen eller lagt i en växel.

Det blev inte Halloween som lanseringsdag, men det blev under Läslovet. Även om det är uppenbart att böcker inte varit Amazons allra främsta fokus när vi lyfter blicken från bokbranschens ankdamm.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL