Amazon kräver AI-redovisning för böcker

E-handelsjätten Amazon ska börja kräva att författare som vill sälja sina verk via företagets e-bokstjänst måste redovisa om innehållet är AI-genererat. Arkivbild: MATT SLOCUM/AP/TT.

E-handelsjätten Amazon kräver att författare som vill sälja böcker via företagets e-boksprogram ska redovisa om deras verk innehåller AI-genererat material.

Den amerikanska författarorganisationen Authors Guild hyllar Amazons nya krav och kallar det ett välkommet första steg för att minska spridningen av datagenererade böcker på e-handelssajten.

Många författare fruktar att böcker skapade med hjälp av artificiell intelligens ska tränga ut traditionellt skrivna böcker från marknaden och inte vara schysst mot konsumenter som inte vet att de köper AI-material.

Authors Guild skriver på sin webbplats att organisationen är tacksam mot Amazon för att de tar författarnas oro på allvar och ”tar detta viktiga steg för att garantera transparens och ansvar när det gäller AI-genererat innehåll”.

Effekten av Amazons krav om redovisning av AI-användning kan dock komma att bli begränsad eftersom företaget inte öppet kommer att redovisa vilka böcker som AI-genererats. En talesperson för Amazon säger dock att det beslutet kan komma att ändras.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.