Siri Lindgren blir VD för Hedlund Agency

Siri Lindgren och Magdalena Hedlund på Hedlund Agency. Foto: Hanna Berg.

Siri Lindgren blir VD för agenturen Hedlund Agency från 1 oktober 2020. Magdalena Hedlund kommer att fokusera helt på arbetet som agent.

– Det här är en förändring som jag har tänkt på under en längre tid. När jag startade agenturen var det för att få jobba nära författare och deras böcker. Med den nya organisationen hoppas jag kunna ägna mer tid åt just det. Siri är väl förtrogen, efter många år som agent, med yrket och branschen och hon är enormt uppskattad både av oss på agenturen och av alla dem hon arbetar med, författare så väl som förlagsmedarbetare – jag blev mycket glad när hon tackade ja till att bli VD. Jag fortsätter precis som tidigare att vara ägare för agenturen och tror att omorganisationen ska stärka oss i vårt arbete framåt, säger Magdalena Hedlund i ett pressmeddelande.

Hedlund Agency grundades 2011 av Magdalena Hedlund.

– Jag är otroligt glad över att få det här förtroendet från Magdalena, som har drivit agenturen i nästan tio år. Hedlund Agency representerar makalösa författare och det gör det verkligen lustfyllt att gå in i en ny roll. Jag kommer att ha fokus på att vi ska bli ännu bättre på att lyfta våra författare och deras böcker i alla sammanhang, vilket behövs i den föränderliga tid som är. Och hur vi eventuellt ska utöka vår gedigna lista, parallellt med att vi i så fall blir fler. Det är uppenbart för oss att en agent gör stor skillnad för den enskilda författaren och jag tror att det är ett behov som blir allt större, säger Siri Lindgren.

När vi tittar på boksluten så hade Hedlund Agency en rätt extrem omsättning och lönsamhet 2016 då man var uppe på 51,6 Mkr och gjorde en vinst på 3,5 Mkr jämfört med endast 9,6 Mkr i omsättning 2015. Därefter har omsättningen sjunkit stadigt och förra året (bokslut per 31 augusti 2019) var den nere på 23,1 Mkr och det blev röda siffror (-950 Tkr).

Hur har det gått 2020 och hur ser du på konkurrensen i branschen?
– Bokslutet 2020 visar en bra vinst. Vi lever ju i en väldigt märklig tid just nu och vi, som alla andra, har fått ställa om och hitta alternativa arbetssätt för att undvika fysiska möten. Men berättelser fortsätter att resa i och med att människor fortsätter läsa och det ger mig en optimistisk syn på framtiden. 
När det gäller andra agenturer så tycker jag att konkurrenssituationen är ganska sund och håller oss alla på tå, till författarnas fördel, säger Siri Lindgren till Boktugg. 

Märker ni av att Netflix och andra letar rättigheter bland böcker?
– Vi säljer mer till produktionsbolag än vi gjorde för några år sedan, men jag skulle inte säga att det innebär en förskjutning från bokförlagen som fortfarande utgör den stora delen av vår verksamhet.

Hedlund Agency representerar bland andra Ninni Schulman, Elisabeth Åsbrink, Rosa Liksom, Peter Englund, Mikael Niemi, Jessica Schiefauer, Sara Stridsberg och Moggliden, rättighetsinnehavare till Stieg Larssons Millenium.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL