Stieg Larssons Millennium: Polaris tar över utgivningen – planerar bok 7-9

Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris. Foto: Pressbild/Polaris

Stieg Larssons Millennium-trilogi är en Sveriges bäst säljande bokserier genom tiderna. Nu är det klart att det blir ytterligare tre böcker (bok 7-9) som ges ut av Bokförlaget Polaris. Författaren presenteras senare.

– Serien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är ett makalöst epos och David Lagercrantz gjorde ett fantastiskt arbete när han greppade rodret. Att som nytt originalförlag ta denna djupt älskade berättelse vidare är inte bara omtumlande och hedrande utan också väldigt uppfordrande. Vi är glada över förtroendet och kommer att göra vårt yttersta för att tillsammans med rätt författare och med respekt för ursprunget förvalta Millenniums lyskraft. Vi ser med tillförsikt fram emot att fortsätta den kreativa process som vi redan påbörjat och hoppas kunna presentera ytterligare nyheter inom kort, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.

Millennium är kanske Sveriges största boksuccé någonsin med över 100 miljoner sålda exemplar redan innan den sjätte boken i serien hade kommit ut. Det började med Stieg Larssons Millennium-trilogi (Män som hatar kvinnor, 2005, Flickan som lekte med elden, 2006, och Luftslottet som sprängdes, 2007). Mellan 2015 och 2019 utkom tre fortsättningsverk av David Lagercrantz, Det som inte dödar oss, Mannen som sökte sin skugga och Hon som måste dö. Millennium 1-6 utgavs av Norstedts i Sverige.

Millennium-serien har utkommit i fler än 50 länder.

Det spekulerades friskt om vilket förlag som skulle ta över rättigheterna efter att det stod klart att Norstedts inte skulle göra det. Det ryktades att Petter Stordalen och Strawberry förlag hade att avtal klart och en del räknade därför med att bokserien skulle dyka upp hos Bonnierförlagen istället. Det gick till och med rykten om att Camilla Läckberg var författaren som skulle ta över. Men nu visar det sig att ett helt annat förlag spänner musklerna.

Bokförlaget Polaris AB har förvärvat utgivningsrättigheten på svenska till tre ytterligare böcker, Millennium 7-9, av Moggliden AB som förvaltar Stieg Larssons upphovsrätt och som representeras av Hedlund Literary Agency AB.

– Vi är glada över att ha kommit överens med Polaris om nästa steg för Millennium. De har under processen imponerat genom att kombinera entusiasm och idérikedom med förståelse för Millenniumvärlden, säger familjen Larssons representant Magdalena Hedlund.

Nu är frågan vilken författare som ska axla ansvaret att förvalta arvet efter Stieg Larsson. Boktugg listade sju kandidater för något år sedan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL