Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris. Foto: Pressbild/Polaris

Stieg Larssons Millennium: Polaris tar över utgivningen – planerar bok 7-9

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stieg Larssons Millennium-trilogi är en Sveriges bäst säljande bokserier genom tiderna. Nu är det klart att det blir ytterligare tre böcker (bok 7-9) som ges ut av Bokförlaget Polaris. Författaren presenteras senare.

– Serien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är ett makalöst epos och David Lagercrantz gjorde ett fantastiskt arbete när han greppade rodret. Att som nytt originalförlag ta denna djupt älskade berättelse vidare är inte bara omtumlande och hedrande utan också väldigt uppfordrande. Vi är glada över förtroendet och kommer att göra vårt yttersta för att tillsammans med rätt författare och med respekt för ursprunget förvalta Millenniums lyskraft. Vi ser med tillförsikt fram emot att fortsätta den kreativa process som vi redan påbörjat och hoppas kunna presentera ytterligare nyheter inom kort, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.


ANNONS


Millennium är kanske Sveriges största boksuccé någonsin med över 100 miljoner sålda exemplar redan innan den sjätte boken i serien hade kommit ut. Det började med Stieg Larssons Millennium-trilogi (Män som hatar kvinnor, 2005, Flickan som lekte med elden, 2006, och Luftslottet som sprängdes, 2007). Mellan 2015 och 2019 utkom tre fortsättningsverk av David Lagercrantz, Det som inte dödar oss, Mannen som sökte sin skugga och Hon som måste dö. Millennium 1-6 utgavs av Norstedts i Sverige.

Millennium-serien har utkommit i fler än 50 länder.

Det spekulerades friskt om vilket förlag som skulle ta över rättigheterna efter att det stod klart att Norstedts inte skulle göra det. Det ryktades att Petter Stordalen och Strawberry förlag hade att avtal klart och en del räknade därför med att bokserien skulle dyka upp hos Bonnierförlagen istället. Det gick till och med rykten om att Camilla Läckberg var författaren som skulle ta över. Men nu visar det sig att ett helt annat förlag spänner musklerna.

Bokförlaget Polaris AB har förvärvat utgivningsrättigheten på svenska till tre ytterligare böcker, Millennium 7-9, av Moggliden AB som förvaltar Stieg Larssons upphovsrätt och som representeras av Hedlund Literary Agency AB.

ANNONS

– Vi är glada över att ha kommit överens med Polaris om nästa steg för Millennium. De har under processen imponerat genom att kombinera entusiasm och idérikedom med förståelse för Millenniumvärlden, säger familjen Larssons representant Magdalena Hedlund.

Nu är frågan vilken författare som ska axla ansvaret att förvalta arvet efter Stieg Larsson. Boktugg listade sju kandidater för något år sedan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.