Här är 7 kandidater till att skriva Millennium #7

Pressbild på nästa författare av Millennium-trilogin på väg till hemligt möte med Norstedts? Eller en scen ur Millennium #7 kanske? Foto: iStock.

Vi vet att David Lagercrantz lämnar Millennium efter sjätte boken. Blir det en sjunde? Och vem ska i så fall skriva den? Boktugg har scoutat sju kandidater.

Det finns många som tycker att det aldrig borde ha skrivits en fjärde bok i serien av respekt för Stieg Larsson. Men det finns också många läsare som tycker att det borde ha skrivits betydligt många fler böcker i serien vid det här laget. Den ursprungliga trilogin släpptes 2005, 2006 och 2007 av Norstedts.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Därefter dröjde det till 2015 innan David Lagercrantz kom in och skrev den fjärde boken och därefter har han fått ur sig en bok vartannat år. Nu har han tackat för sig och vill kasta sig över en alldeles egen trilogi.

Fördelen nu är att har man bytt författare en gång så kan man göra det flera gånger. Precis som att rollfiguren James Bond tolkas av olika skådespelare skulle andra författare kunna göra egna tolkningar av Millenniums huvudpersoner.

Så om nu Norstedts leker med tanken på att ge ut en sjunde bok öppnas det nya möjligheter att handplocka rätt författare för uppdraget. Eva Gedin och de andra i Norstedtshuset har säkert en egen önskelista redan, och betydligt mycket bättre koll än jag. Men det hindrar inte Boktugg från att tipsa om sju författare som skulle kunna skriva Millennium #7. Och helst därefter ytterligare ett par böcker i rask takt.

Anders Roslund
Den som ska ta över efter Stieg Larsson måste vara engagerad i samhällsfrågor. Det låter som en beskrivning av de kriminalromaner som Roslund skrivit. Journalist och en driven spänningsförfattare. Frågan är bara om han är redo att ge upp sin egen serie för att skriva om Mikael Blomkvist?

Lisa Bjurwald
Visst är det dags för en kvinna att skriva Millennium? Det skulle ge nya vinklar på både Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Lisa Bjurwald var fast redaktionsmedlem i Expo 2006–2011 (tidskriften som Stieg Larsson var med och grundade). Hon har dessutom skrivit två verklighetsbaserade spänningsromaner: Tills bara aska återstår (Bladh by Bladh 2016) och Ta min hand (Bladh by Bladh 2017).

Stina Jackson
Debutanten som överraskade den svenska bokbranschen med Silvervägen. Hon bor numera i USA men är född i Skellefteå. Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn. Kanske en långsökt geografisk koppling men Stina visade att hon kan bygga upp spänning och beskriva miljöer och världar bortom de vardagliga. Dessutom kanske hon kan tillföra en internationell touch?

Daniel Åberg
Läsarna nöjer sig inte med en bok vartannat år. Daniel Åberg är journalist (har en bakgrund som TT-anställd precis som Stieg) och författare som de senaste åren skrivit flera framgångsrika ljudboksserier med kvinnliga hjältar i fokus åt Storytel. Med tanke på att nya Millennium släpps exklusivt på Storytel (och Bokus Play) kanske man ska ta steget fullt ut nästa gång. Istället för Millennium #7 blir det första säsongen av en ny Millenniumserie under Storytel Original med samtidig lansering på alla marknader där streamingtjänsten finns? Och så kanske en pocketutgåva på papper?

Kristina Ohlsson
Här har vi en skicklig deckarförfattare som dessutom har en spännande bakgrund som låter som att den kan passa in i Millenniumpusslet: Hon är utbildad statsvetare och har tidigare jobbat på Försvarshögskolan och Säpo som analytiker, samt som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhetsorganisation. Dessutom utgiven i flera länder redan.

Pascal Engman
Har skrivit två egna spänningsromaner: Patrioterna och Eldslandet. Den förstnämnda handlar om en högerextrem terroristcell i Stockholm och den andra illegal organhandel. Pascal är journalist och har med andra ord rätt profil för uppdraget. Han har dessutom hjälpt Samir & Viktor att skriva en bok vilket kan vara en liten försmak av hysterin kring Millennium.

Anders de la Motte och Denise Rudberg
Varför inte fördela uppdraget på två författare? David Lagercrantz har vittnat om hur tuff lanseringsturnén varit och hur han inte kunnat vara på två ställen samtidigt. Med två författare är det inget problem. Ytterligare en Anders kan tyckas fantasilöst. Men det är kanske dags att flytta stafettpinnen söderut? En skånsk författare som ändå har koll på Stockholm och även hela Europa. Denne Anders har skrivit en rad prisbelönta kriminalromaner, har en bakgrund som polis och har dessutom jobbat med säkerhet inom IT-branschen.
Denise Rudberg har skrivit flera deckare i genren ”Elegant Crime” vilket skulle kunna tillföra en ny dimension till Millenniumvärlden och kanske locka en ny målgrupp.
Så varför just denna nya konstellation av alla tänkbara kandidater? Jo, de har redan en podcast ihop: Lomma-Karlaplan. Det skulle till och med funka som titel på nästa bok. ”Flickan som åkte från Lomma till Karlaplan”.

Ett helt annat spår: Millennium Junior

Om man nu ska göra något helt annat av Millennium så kanske det är dags för en spinoff. Flytta serien till Rabén & Sjögren och gör en Millennium Junior. Kan vi tänka oss att följa Mikael Blomkvist, chefredaktör för skoltidningen som avslöjar skandaler i skolan?

Om det är alltför känsligt att rekrytera Sveriges mest sålda författare av barndeckare, Martin Widmark, så kanske man ska satsa på ett författarpar istället. Då hittar man Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck som är rutinerade författare som skrivit för vuxna. Gerhardsen har skrivit en lång rad framgångsrika kriminalromaner och är en driven författare. Lidbeck har förutom barnböcker även skrivit flera vuxenromaner under pseudonymen Hans Koppel.

Ja, det finns hur många vägar som helst framåt. Eller så kommer man helt enkelt att sätta punkt och låta två trilogier vara tillräckligt. Man ska sluta på topp, eller hur brukar det heta?

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,