25 böcker prisas av Svensk bokkonst

De 25 vinnande böckerna i årets omgång av Svensk bokkonst. Foto: Svensk bokkonst/Kungliga biblioteket

Torsdagen den 1 oktober 2020 utsågs 25 vinnare i tävlingen Svensk bokkonst 2019. En trend i år är den taktila upplevelsen.

Bland årets vinnare i tävlingen Svensk bokkonst finns allt från romaner, barnböcker och poesi till fotoböcker, utställningskataloger och kokböcker. Några av vinnarböckerna är Bin och människor av Lotte Möller, Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Phantom Limbs av Lovisa Ringborg.

”En intressant trend för 2019 är att flera böcker har egenskaper som inte går att översätta till det digitala. De är verkligen skapade för att vara fysiska objekt”, skriver Kungliga biblioteket i ett pressmeddelande (KB är medlemmar i den ideella föreningen Svensk bokkonst och utser bland annat verksamhetsansvarig).

I år inkom omkring 300 bidrag till tävlingen och bland totalen fanns flera exempel på avancerade bildtryck på klot och användning av relieflack på omslagen. Många böcker innehöll vikta affischer och andra lösa bilagor. En del dolde även små hemligheter som krävde ansträngning att upptäcka. Färgen orange – och andra starka färger som rosa och gult – sticker också ut i år. Det står i kontrast till 2018 års bidrag där mer återhållsamma färgskalor dominerade. 

I juryn satt Roger Johansson, bokbindare, Björn Anderson, boktryckare, Martin Högström, författare, Jonas Ellerström, förläggare, Emanuel Cederqvist, fotograf, Ylva Sommerland, verksamhetsansvarig Svensk Bokkonst, Helena Willis, illustratör, Sofia Scheutz, grafisk formgivare.

Listan över de 25 vinnande titlarna hittar du på svenskbokkonst.se. Böckerna kommer först att ställas ut på Konstfacks bibliotek och sedan på NK Bokhandel i Stockholm. Därefter skickas de ut på en turné i Sverige.

Syftet med Svensk bokkonst är att stimulera och inspirera till kvalitet inom produktionen av böcker. Varje år väljer en jury ut 25 böcker som är goda föredömen för branschen. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL