ANNONS

25 böcker prisas av Svensk bokkonst

De 25 vinnande böckerna i årets omgång av Svensk bokkonst. Foto: Svensk bokkonst/Kungliga biblioteket

Torsdagen den 1 oktober 2020 utsågs 25 vinnare i tävlingen Svensk bokkonst 2019. En trend i år är den taktila upplevelsen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Bland årets vinnare i tävlingen Svensk bokkonst finns allt från romaner, barnböcker och poesi till fotoböcker, utställningskataloger och kokböcker. Några av vinnarböckerna är Bin och människor av Lotte Möller, Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Phantom Limbs av Lovisa Ringborg.

”En intressant trend för 2019 är att flera böcker har egenskaper som inte går att översätta till det digitala. De är verkligen skapade för att vara fysiska objekt”, skriver Kungliga biblioteket i ett pressmeddelande (KB är medlemmar i den ideella föreningen Svensk bokkonst och utser bland annat verksamhetsansvarig).

ANNONS

I år inkom omkring 300 bidrag till tävlingen och bland totalen fanns flera exempel på avancerade bildtryck på klot och användning av relieflack på omslagen. Många böcker innehöll vikta affischer och andra lösa bilagor. En del dolde även små hemligheter som krävde ansträngning att upptäcka. Färgen orange – och andra starka färger som rosa och gult – sticker också ut i år. Det står i kontrast till 2018 års bidrag där mer återhållsamma färgskalor dominerade. 

I juryn satt Roger Johansson, bokbindare, Björn Anderson, boktryckare, Martin Högström, författare, Jonas Ellerström, förläggare, Emanuel Cederqvist, fotograf, Ylva Sommerland, verksamhetsansvarig Svensk Bokkonst, Helena Willis, illustratör, Sofia Scheutz, grafisk formgivare.

Listan över de 25 vinnande titlarna hittar du på svenskbokkonst.se. Böckerna kommer först att ställas ut på Konstfacks bibliotek och sedan på NK Bokhandel i Stockholm. Därefter skickas de ut på en turné i Sverige.

Syftet med Svensk bokkonst är att stimulera och inspirera till kvalitet inom produktionen av böcker. Varje år väljer en jury ut 25 böcker som är goda föredömen för branschen. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL