ANNONS

Ljudboksrättigheter en självklarhet – men förlag bör överväga podcasträtten

Ska förlag även köpa podcasträtten när de skriver avtal om utgivning? Foto: iStock.

Bokförlag bör se till att säkra inte bara rättighet till ljudbok utan även till podcast när de skriver avtal med författare om utgivning av en bok, menar en redaktör.

Det är The Bookseller som rapporterar från ett seminarium på den digitala Frankfurt Book Fair som pågår denna vecka. Vid ett seminarium om audio deltog Alice Lloyd, redaktör för ljudböcker och podcasts på Trapeze Books (imprint till Orion Books).

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Ur ett utgivningsperspektiv behöver du veta vid avtalstillfället om du vill inkludera en podcast. Det är det ideala scenariot och då måste du inkludera dem [podcasträttigheterna] i avtalet och separera det från ljudboken. Det är en separat grej och om du kan få med det och säkerställa att det är tydligt med författare och agenten så underlättar det, sa Lloyd.

ANNONS

Hon menade att man som förlag får en konkurrensfördel om man kan erbjuda produktion av podcasts in-house. Författarna vet att podcasts är ett växande område.

– Om du inte kan erbjuda det som förlag så dyker kanske ett audioföretag upp och tar det ifrån dig och du förlorar potentiella intäkter, om du kan hitta ett sätt att monetarisera det.

Men hon varnade också för att podcasts inte är någon guldgruva. Folk i förlagsbranschen som ser sina författare göra egna podcasts kan lätt tro att dessa tjänar tusentals pund på det. Men det är inte nödvändigtvis sant. Därför bör man alltid fråga sig vad man vill få ut av en podcast, utöver att tjäna pengar.

Att ljudboksrättigheter ingår när ett förlag skriver avtal med en författare är däremot en självklarhet idag – inte bara i Sverige utan även i USA berättade Lance Fitzgerald på Penguin Random House. Om förlaget inte erbjuds ljudboken kan det leda till att de tackar nej till titeln.

Frågan är om samma sak kommer att gälla podcasts kopplade till boken i framtiden? Här hemma i Sverige skrev vi tidigare i höst om biografin Äkta hela vägen (av före detta fotbollsstjärnan Martin Mutumba) som är skriven tillsammans med sportjournalisten Erik Niva. I samband med boksläppet kom även podcasten Äkta hela vägen som producerats av Mondial för Spotify och ett nytt avsnitt släpps varje torsdag, exklusivt på Spotify från och med 27 augusti. Hittills har det kommit åtta avsnitt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL