Tolv författare får stipendium från Natur & Kultur

Ida Linde är en av de tolv författare som tilldelas Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium 2020. Foto: Haley Hallberg Linde

Natur & Kultur delar ut 1,2 miljoner kronor till författare när de litterära arbetsstipendierna om 100 000 kronor styck fördelas bland tolv stipendiater. 

Intresset för Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier är stort. Av 345 ansökningar beviljades i år följande tolv stipendiater och deras kommande bokprojekt:

Nina van den Brink – En biografi om Maja Ekelöf, städerskan som blev rikskänd som 51-åring med sin dagboksroman Rapport från en skurhink. Biografin fokuserar de dramatiska åren runt utgivningen 1970 men berättar om hela Majas liv och hur hon påverkade och påverkades av tiden hon levde i.

Katarina Bjärvall – En bok utifrån den engelska filosofen Mary Wollstonecrafts resa i Sverige, Norge, Danmark och norra Tyskland 1795. Berättelsen följer i Marys fotspår och fördjupar resonemang om kärlekens och dödens paradoxer i brytningstiden mellan natur och industrisamhälle.

Anna Fock – Lösningen är kaos, en roman om konflikter mellan ester och ryssar i Tallinn under första halvan av 90-talet, med trådar tillbaka till 40-talets deportationer och barns stenkastarstrider i 70-talets Lasnamäe.

Kolbjörn Guwallius – Grindstaden, en bok om grindsamhällen och utvecklingen mot allt mer låsta och inhägnade bostadsområden. Boken spårar utvecklingen historiskt och spanar mot framtiden genom konkreta exempel. Vad säger sökandet efter trygghet om samhället vi lever i och hur påverkas stadsplaneringen?

Shora Esmailian – Vaccin mot katastrofen – en bok om klimatmanipulation, geoengineering i reportageform. Utsläppsminskningar är inte nog, något mer måste till för att rädda världen från klimatkatastrof. Det finns tekniska förslag och framsteg som lockar. Men vilka är de, och hur kommer de att påverka oss? 

Andreas Karlsson – Giraffpojken, en skönlitterär gestaltning av den sanna historien om en sudanesisk giraff och hans skötare som vandrade tillsammans till Paris. En bok om ett äventyr, en reseberättelse och en historia om vänskap, främlingskap och drömmar. 

Ida Linde – Vår fattiga framtid, en skönlitterär roman som utspelar sig i Västerbotten med den svenska gruvindustrin som utgångspunkt och frågan om dess konsekvenser. Romanen är en fortsättning på Norrut åker man att dö som ville lyfta frågan om den svenska statens skogspolitik.

Dan Rosenholm – Ett annat svart guld, en bok om förkolnade växtrester för odling, Terra preta, en uråldrig teknik som är en av våra ytterst få realistiska möjligheter att parallellt förbättra tillgången på mat och långsiktigt begrava kol i marken. Dess dramatiska historia, pågående forskning och vad framtiden bär i sitt sköte.

Kristina Sandberg – Hans, en undersökning i romanform av maskulinitetsnormer, hur de griper in i enskilda människors liv, mer eller mindre brutalt. Hans föds 1939 i en by i Västernorrland, är i Kongo på 60-talet, dör frånskild i sitt föräldrahem på 2010-talet, ännu med stark längtan efter kärlek.

Jan Henrik Swahn – En kvinna före sin tid, en skönlitterär skildring om en av Sveriges sista fältskärer. För att lära sig mer om amputeringens konst medverkar hon i grekisk-turkiska kriget 1897. På hemmaplan går hon i bräschen för vegetarianism och hälsa utan mediciner. En skarptänkt kvinnosakskvinna med en dunkel bakgrund. Hela världen ligger för hennes fötter och vänskapen med en grekinna tycks ge henne alla nycklar.

Mats Söderlund – Väderminnen, en bok med berättelser från människor i norr, deras upplevelser av klimatförändringar och hur naturen idag skiljer sig från naturen i deras barndom. Berättelserna kommer att på ett finstämt sätt blanda både nyare och äldre fack- och skönlitteratur.

Anna Thulin – Essex 39, om 39 människor som hittades döda i en kylcontainer i Essex, Storbritannien. Romanen vill levandegöra offren, berätta vilka de var och vad de drömde om. Deras personliga öden rymmer också en större berättelse: om människohandel, migration, arbete och fattigdom.

Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier instiftades 2011 och utlyses varje år den 1 februari. Stipendierna ska göra det möjligt för författarna att läsa in sig på sina ämnen och göra research inför ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.