ANNONS

Årets trädgårdsbok 2020 handlar om ormbunkar

Anton Sundin, författare och trädgårdsmästare. Foto: Pressbild

Utmärkelsen Årets trädgårdsbok går i år till boken Ormbunkar, skriven av trädgårdsmästaren Anton Sundin.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Årets trädgårdsbok utdelas årligen av trädgårdsföreningen Gartnersällskapet. I år har juryn valt ut boken Ormbunkar av trädgårdsmästaren Anton Sundin, utgiven av Langenskiölds. Elisabeth Svalin Gunnarsson står för fotografierna och JoJo Form för formgivningen. 

Motiveringen lyder: ”Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker och välgjord bok, som både informerar och inspirerar. Med generösa kapitel om biologi, odling och kulturhistoria målar den ett porträtt av ormbunken i stort, mer än den ger oss ingående sortbeskrivningar. Det är därför inte den slutgiltiga boken om ormbunkar, men kanske den som åter väcker 1800-talets ormbunksmani. Låt den ligga framme på ditt soffbord och smitta fler.”

ANNONS

– Vi känner oss överväldigade, hedrade och fantastiskt glada över utnämningen. Det fina priset är Trädgårdsböckernas ”Nobelpris”, säger Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiöld.

Ormbunkar är en guidebok till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld men också en handbok i konsten att odla dem. Trädgårdsmästaren och författaren Anton Sundin jobbar som trädgårdsingenjör och driver ett företag med kursverksamhet och föreläsningar.

Årets trädgårdsbok initierades 2003 och har som ambition att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité. Det delas ut av Stockholms Gartnersällskap, är Sveriges äldsta trädgårdsförening som funnits ända sedan 1848. Förra året gick priset till Lotte Möllers Bin och människor.

Priset skulle ha delats ut under en bokkväll på Rönnells antikvariat, men eventet ställdes in på grund av ökad smittspridning i Stockholmsområdet.

Årets trädgårdsbok 2020

Ormbunkar

Ormbunkar

Ormbunkar upptäck, fascineras, odla

Boken är en guidebok till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld men också en handbok i konsten att odla dem. Det botaniska kapitlet ger kunskap om arter och sorter med särskild tyngdpunkt på de härdiga sorter som är möjliga att odla i vårt klimat. Läs mer »

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL