ANNONS

Konflikt kring Märta Tikkanen-biografi – förlag drog tillbaka och tryckte om

Biografin "Borde hålla käft – en bok om Märta Tikkanen" kommer ut efter en infekterad kamp mellan författaren Johanna Holmström och Märta Tikkanen. Arkivbild: Anni Reenpaa/TT.

Författaren Johanna Holmström skrev en biografi om finlandssvenska författaren Märta Tikkanen men hamnade i en snårig konflikt med Tikkanen själv samt hennes dotter Susanna Ginman.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

I ett långt reportage i Hufvudstadsbladet berättar Johanna Holmström att Märta Tikkanen inte kom med några invändningar när hon fick läsa ett första utkast – förutom att hon ville att ett namn skulle strykas. Det var när dottern Susanna Ginman, som är Märta Tikkanens företrädare i juridiska frågor, läste och reagerade på en del saker i texten som konflikten tog sin början.

Den beskrivningen håller dock inte Märta Tikkanen med om.

ANNONS

– Kanske är det för att hon inte vill bråka med mig, gamla människan? Men inte är det Susanna, bara för att vi har gått igenom boken tillsammans.

Hon och dottern meddelade att Tikkanen gått med på att medverka till bokens tillkomst på villkor att Tikkanen själv fick sista ordet.

– Då sa jag att då blir det inte en bok. Om min vilja inte respekteras.

Johanna Holmström fick anvisningar om att fler namn skulle strykas och citat ur döda personers brev ändras, säger hon i en intervju med Yle.

Förlaget M, där boken ska komma ut, har nu dragit tillbaka den första versionen från tryckeriet och i stället kommer boken ut med ändringar som Märta Tikkanen godkänt. Johanna Holmström säger att hon inte tycker att alla ändringarna är relevanta.

– Märta Tikkanen har ju redan skrivit allt om sitt liv. Vi talar om en författare som ville säga att ingenting är skamligt, att det inte ska finnas några hemligheter. Varför vill den personen eller hennes intressebevakare inte ha en ärlig biografi?

Text: Ann Edliden/TT

Boktugg noterar: Norstedts ger ut boken Borde hålla käft : en bok om Märta Tikkanen på den svenska marknaden. Här släpps boken den 22 oktober.
Den här veckan utkom dessutom ytterligare en biografi: De oerhörda orden : en bok om Märta Tikkanens författarskap av Siv Storå, nära vän till Märta Tikkanen, som enligt förlaget ”har skrivit den första heltäckande biografin över Tikkanens författarskap”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL