ANNONS

Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg väljs in i Svenska Akademien

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg har invalts som ledamöter av Svenska Akademien. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg blir nya ledamöter i Svenska Akademien. Därmed är Akademiens sista tomma stolar nu fyllda.
Det tog ett tag att hämta mig från chocken, säger Ingrid Carlberg.

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg har utsetts till nya ledamöter i Svenska Akademien.

Ingrid Carlberg överrumplades av frågan från Akademien. Men när hon hämtat sig från chocken kände hon att uppdraget var ”hedrande, viktigt och ansvarsfullt”. Nu ser hon fram emot att lyfta sakprosan i Akademiens arbete.

– För mig är Svenska Akademien ett av vårt lands mest betydelsefulla och anrika institutioner. Jag har jobbat med det skrivna ordet i hela mitt liv och sällan har arbetet med att stärka det svenska språket och litteraturen känts mer angeläget än nu. Världen behöver Svenska Akademien och om Svenska Akademien tror att de behöver mig så vem är jag att säga nej, säger hon till TT.

ANNONS

Två stora krafter

Akademiens ständige sekreterare Mats Malm utvecklar hur man resonerat vid valet av Carlberg och Sem-Sandberg och konstaterar att Akademien behövt mer facklitteratur:

– Ingrid Carlberg har ju arbetat som journalist länge och skrivit några fantastiska biografier, men också medicin. Steve Sem-Sandberg gör helt andra saker, en framstående författare och kritiker. Han har arbetat som kritiker länge och har ett väldigt gott omdöme, och arbetat som översättare. Båda tror vi kommer att stärka Akademiens arbete väldigt påtagligt. De är två stora krafter. Jag är väldigt glad för invalen och ser fram emot att arbeta med dem.

Invalen överraskar inte Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan:

— Ingrid Carlberg har ju fått pris av Akademien tidigare och Steve Sem-Sandberg var ju en bättre försvarare av Peter Handke än Akademien själva var, en mer nyanserad röst. Jag tänker att de kanske imponerades av honom och tycker att han är ett bra val.

Hopp om Akademien

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman anser däremot att valet av Carlberg är lätt överraskande ”och därför ännu mer glädjande”.

ANNONS

– Hon är en framstående fackboksförfattare, journalist och populärhistoriker. Det tycker jag tyder på en ambition att bredda bevakningsområden och kompetensen i Akademien, säger han.

Valet av Sem-Sandberg anser Wiman inte alls vara kontroversiellt.

– Det är väl så att till och med jag kan få lite hopp om Svenska Akademien nu. Steve Sem-Sandberg är en av vår tids främsta romanförfattare, så det är passande att han sitter i Svenska Akademien, säger han.

Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5. Sem-Sandberg ersätter avlidna Kristina Lugn på stol 14. De inträder formellt i Akademien den 20 december.

Text: Sara Haldert/TT, Sofia Sundström/TT, Elin Swedenmark/TT, Alice Nordevik/TT.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Fakta: Ingrid Carlberg

Ingrid Carlberg har tidigare bland annat varit journalist på Dagens Nyheter och gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet. Av hennes böcker kan nämnas ”’Det står ett rum här och väntar på dig… Berättelsen om Raoul Wallenberg” (2012) och ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” (2019).

Fakta: Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg var länge knuten till Svenska Dagbladet och är nu kritiker på Dagens Nyheter. Som översättare har han bland annat arbetat med verk av John Berger, Thomas Hylland Eriksen och Jon Fosse. Bland hans böcker finns ”De fattiga i Łódź” (2009), ”De utvalda” (2014), ”Stormen” och ”Jägarna i Armentières” (2020).

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL