”Svensk smal kanon” – inget för Akademien

Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademien, framhåller att Akademien inte kan medverka till att ta fram "en svensk, smal kanon". Arkivbild: PONTUS LUNDAHL/TT.

En nationell kanon sätter ideologi framför litteraturens egen kraft – det framhåller Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Där slår han fast att Akademiens uppgift är en helt annan än att ”renodla svenskheten”.

Bakgrunden är Tidöpartiernas pågående arbete för att inrätta en svensk kulturkanon. Mats Malm gör skillnad på ”en bred kanon” som växer fram organiskt över tid och ”en smal, svensk kanon”. Akademien bejakar en bred dynamisk kanon och vill göra den så tillgänglig som möjligt, framhåller han.

”Den som vill upprätta en kanon är per definition ute efter att göra sin egen smala, auktoritativa lista, vilket inbegriper att instrumentalisera litteraturen och använda den ideologiskt”, skriver Malm som avslutar:

”Att medverka i att framställa en svensk, smal kanon kan vi inte se som förenligt med uppdraget.”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.