Danius dagböcker: Kungen uppmanade mig att avgå

De nya uppgifterna i P 3-dokumentären kommer från framlidna Sara Danius anteckningar. Arkivbild: JONAS EKSTRÖMER/TT.

Mitt under krisen i Svenska Akademien 2018 uppmanade kungen den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius att avgå. Det hävdas i en ny P3-dokumentär, som utgår från Danius dagböcker.
Hovet tillbakavisar uppgifterna.

I Sara Danius tidigare olästa anteckningar tar hon upp allt från maktkampen, de hemliga omröstningarna och sveken, till kungens roll i hennes avgång, enligt ett avsnitt av P3 Dokumentär som finns ute nu.

Under krisen i Akademien kallades Sara Danius till Drottningholms slott för ett möte med Carl Gustaf. Kungen är formellt Svenska Akademiens höge beskyddare. Enligt en dagboksanteckning frågade kungen Danius under mötet hur hon ser på sin framtid.

Efteråt ska den dåvarande riksmarskalken Svante Lindqvist ha förklarat för Danius att kungens fråga skulle förstås som en rekommendation från honom om att hon borde avgå som ständig sekreterare, enligt P3 Dokumentär.

Längre fram under ett samtal med akademiledamoten Kjell Espmark sägs Danius ha antecknat: ”Du kan känna dig förrådd av hans majestät konungen”.

Hovet: Delar inte bilden

Hovet skriver i ett mejl till TT att man har begränsad möjlighet att besvara frågor om programmet då man inte fått ta del av publiceringen på förhand.

Samtidigt konstaterar hovet att man inte delar bilden att kungen, som Akademiens höge beskyddare, uppmanade Danius att lämna sin post under mötet.

”Kungen satte stort värde på de regelbundna samtal och möten han hade med Sara Danius i hennes roll som ständig sekreterare. Frågor kring Akademiens interna operativa arbete förekom inte i mötena där kungen deltog”, skriver hovet.

Svante Lindqvist vill inte kommentera mötet, enligt P3.

Lämnade våren 2018

Akademikrisen började när Dagens Nyheter publicerade en granskning där 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp. Sara Danius anlitade då en advokatbyrå för att utreda vilka relationer ledamöterna i Akademien hade till Arnault.

Så småningom lämnade flera ledamöter sina stolar i protest. Detta efter att en en omröstning om att utesluta Arnaults hustru, den dåvarande ledamoten Katarina Frostenson, inte gått igenom.

I april 2018 lämnade Sara Danius uppdraget, mot sin vilja.

– Det är Akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan, sade hon vid sin avgång.

Sara Danius avled 2019. Dagböckerna skänktes till Kungliga biblioteket av hennes familj.

P3:s dokumentär ”Krisen i Svenska Akademien och Sara Danius okända dagböcker” släpps den 25 januari i Sveriges Radio Play.

Text: Vivvi Alström/TT, Björn Berglund/TT, Niklas Svahn/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,