ANNONS

Ordfront bygger ”förlagsagentur” med Tapir för att ta sina författare ut i världen

Pelle Andersson, förläggare (och förlagschef) på Ordfront Förlag. Foto: Jan-Åke Eriksson

Ordfront inleder ett samarbete med agenturen Tapir Literary Agency och Johan Almqvist i San Francisco som ska representera förlaget i hela världen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

– Det känns fantastiskt att vi fått ihop detta samarbete med en så kunnig och erfaren agent. Extra bra är att Johan och Tapir Agency har sin verksamhet i USA men samtidigt kan läsa våra svenska manus, kan kommunicera med våra författare på svenska och har full koll på och följer med i den svenska bokbranschen. Bättre kunde det inte bli, säger Pelle Andersson, förläggare och VD på Ordfront förlag, i ett pressmeddelande.  

Ordfront förlag har, sedan det nära samarbetet med Anneli Höijer upphörde, arbetat med enskilda agenter för enskilda titlar. Dessutom har förlagschefen Pelle Andersson i samarbete med Alfabetas rättighetsagent AnnaKaisa Danielsson representerat förlaget i världen. Sedan tidigare jobbar Bennett Agency med Ordfronts illustrerade fackböcker så som trädgårds- och kokböcker. 

ANNONS

Tapir Literary Agency och Johan Almqvist kommer nu att representera Ordfront förlag i hela världen när det gäller skönlitteratur och oillustrerade fackböcker. 

”I en förändrad förlagsbransch där alltfler titlar och alltfler författare kan bli internationella framgångar var det tvunget att skapas en mer offensiv och stabil organisation för rättighetsarbetet – det har nu blivit komplett. Ordfront förlag har därmed skapat ett hem och en seriös möjlighet för alla författare att kunna ta sig ut i världen”, skriver Ordfront.

Blir detta som en förlagsagentur, jag gissar att vissa författare redan har agenter?
– De som har agenter och som kommit till oss med agent, får förstås fortsätta arbeta med den agenten. Men om de vill får de ju också byta till Tapir och Ordfront – vi har för vana att skriva agentkontrakt med våra författare, nu utvecklar vi vår verksamhet rejält och det kommer till stora delar uppfattas som en förlagsagentur. Vi är det största förlaget som Tapir representerar, säger Pelle Andersson till Boktugg.

ANNONS

När Johan Almqvist nu får ansvaret för Ordfronts utlandsrättigheter så är en cirkel sluten. Han inledde faktiskt sin karriär i förlagsbranschen som praktikant på Ordfront i början på 90-talet då han sprang med blåkopior av omslaget till Henning Mankells Hundarna i Riga mellan tryckeriet och kontoret vid Mariatorget.  

Johan Almqvist har nu jobbat för förlag och agenturer i Skandinavien, England och USA i femton års tid och representerat deckargiganter som Jo Nesbø. Men han har även jobbat med ikoniska TV-serier som HBO’s Game of Thrones, och inte att förakta, kändis-husdjur som Grumpy Cat.

– Ordfront har en unik position i svensk media. När andra aktörer ständigt försöker vända kappan efter vinden, så är Ordfront istället själva vinden. Fri, vild och ibland lite farlig. Jag ser verkligen fram emot att jobba med Pelle och hans fantastiska litterära skattkista, säger Johan Almqvist, i samma pressmeddelande.

Första uppdraget: sälja Feber av Johan Brännström

”Johan Almqvist är en erkänd dealmaker på den globala förlagsmarknaden. Han har en imponerande meritlista när det gäller att identifiera och förhandla stora rättighetsaffärer över många kontinenter, kulturer och språk”, skriver Ordfront.

Hur stor är er litterära export varje år och hur mycket räknar ni med att Johan ska sälja åt er?
– Det är oerhört varierande men säg mellan 10-20, vi har sagt 20 första året – med tanke på covid-19, osäkert branschläge och stängda mässor – men att vi sedan ska öka. Vi ser ju också nu en potential för Johan att börja jobba direkt en idé dyker upp på förlaget – vilket ger unika möjligheter att vara först i världen med vissa ämnen, säger Pelle Andersson. 

Den första titel som Johan Almqvist och Tapir Literary Agency ger sig ut i världen med är succéboken Feber av Johan Brännström, en bok som redan fått tiotusentals lyssningar på streamingtjänsterna och fått en flygande start som fysisk bok samt hyllats av kritiker och läsare. 

Ordfront brukar ha en välbesökt monter på Bokmässan och när det inte blev någon fysisk mässa i Göteborg passade förlaget på att köra en egen liten bokmässa i Stockholm på förlaget.

Hur gick er egen bokmässa i helgen?
– Bra. Vi är nöjda – en jämt flöde av kunder hela dagen – men ingen rusning så vi var tvungna att stoppa folk i dörren. Det är ju en tradition att vi har våra bokbasarer, kanske kan vi utöka och ha dem flera gånger under året, säger Pelle Andersson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL