Ordfront förlag: Vi har lagt extra tid på att se över lagerhållning

Jenny Bjarnar är biträdande förlagschef och förläggare på Ordfront förlag. Bild: Privat

Nästa förlag ut i Boktuggs artikelserie om lagerhållning är Ordfront. Förlaget har sett över lagerhållningen, trycker mindre förstaupplagor och använder print on demand för backlist som inte längre finns i lager. I sommar testar förlaget kombinationen ljudbok och print on demand i original för första gången, berättar biträdande förlagschef och förläggare Jenny Bjarnar.

Har ni en årlig översyn av förhållandet mellan försäljning och lager och hur påverkar det er planering?
– Vi makulerar löpande under året men i och med att vi förbereder reainsäljningen för nästkommande år i januari/februari gör vi en extra noggrann lagerkoll i början av varje år, säger Jenny Bjarnar..

Hur har era upplagor förändrats – trycker ni mindre upplagor, använder print on demand eller har ni ändrat arbetssätt på annat sätt?
– Vi har absolut blivit mer försiktiga och trycker mindre förstaupplagor för att hellre trycka till när det behövs. Så gott som all vår backlist som inte längre finns i lager tillgängliggör vi som print on demand och i sommar testar vi också kombon ljudbok och print on demand i original första gången. 

I tider av kostnadskontroll, är lager något ni drar ned på? Backlist har ju bra marginaler jämfört med att trycka nytt, men lagerhållning kostar pengar.
– Ja, vi har lagt extra tid på att se över onödig lagerhållning och har också sen 2023 en ny kostnadsmodell för lagring.

Hur många titlar har ni i lager och vilket spann i antal per titel?
– Vi har cirka 400 titlar i lager om man räknar med Galago och reprint och de finns i alltifrån någon enstaka etta med titlar vi är igång med att göra tilltryck på till runt 5000 av några av våra nyaste titlar. 

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.