Lasse Söderberg får Sorescupriset

Marin Sorescu, i vars namn Sorescupriset instiftades. Arkivbild: Dan Shafran.

Författaren, poeten, översättaren och essäisten Lasse Söderberg tilldelas Sorescupriset för ”en snart sju decennier lång, oförtröttlig ansträngning att vidga den svenska litteraturens och kulturens gränser”.

Det meddelar det rumänska kulturinstitutet som delar ut priset. Söderberg (född 1931) har gett ut egna diktsamlingar, självbiografiska minnesteckningar och gjort sig känd för att översätta fransk, spansk och latinamerikansk poesi. Han har arrangerat flertalet av de internationella poesidagarna i Malmö och länge varit verksam som litteraturkritiker för Expressen, BLM, Arbetet och Sydsvenskan.

Priset på 50 000 kronor är döpt efter den framlidne poeten, dramatikern och författaren Marin Sorescu (1936–1996), som var god vän med Söderberg sedan de två träffades i Malmö på 70-talet.

”Min tacksamhet är dubbel. Dels tackar jag för själva priset med vad det innebär av ekonomiskt andrum och möjlighet till fördjupning. Dels för att det dessutom råkar vara det pris som bär Marin Sorescus namn. Vi hade en hel del gemensamt. Därför kan jag höra honom viska i örat på den obestickliga juryn. ’Ge priset till Lasse’. Och så gjorde de det. Toppen!”, säger Söderberg i ett pressmeddelande.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL