ANNONS

Översättaren Jan Stolpe får stora priset av Samfundet De Nio på 400 000 kr

Jan Stolpe får Samfundet De Nios stora pris. Arkivbild: Karin Wesslén/TT.

Översättaren Jan Stolpe tilldelas Samfundet De Nios stora pris 2020. Han får priset för ”levande och lärda översättningar av litterära klassiker från tvåtusen år”, enligt ett pressmeddelande från samfundet.

Jan Stolpe har översatt från franska, klassisk grekiska och flera andra språk. Han har översatt författare som Voltaire, Camus, Sofokles och Euripides, liksom nutida författare som Åsne Seierstad. I fjol tilldelades han hederspriset vid Augustprisgalan.

Samfundet De Nio är en litterär akademi som instiftades 1913 med syfte att främja svensk skönlitteratur. I fjol gick det stora priset till Ola Larsmo. Prissumman är 400 000 kronor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se