Barbro Lindgren får De Nios stora pris 2023

Författaren Barbro Lindgren. Foto: Anna Drvnik.

Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren för ”hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar”. Prissumman är 400 000 kronor.

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar. I år går deras Stora pris på 400 000 kronor till en folkkär författare.

Barbro Lindgren debuterade 1967 med barnboken Mattias sommar. Därefter har hon skrivit en mängd böcker för såväl barn och tonåringar som vuxna. Bland dem finns böckerna om Sparvel, om Loranga, uppväxtskildringarna
Världshemligt, Jättehemligt och Bladen brinner, diktsamlingar och på senare år flera böcker med betraktelser och iakttagelser med utgångspunkt från Glömminge på Öland, där hon bor.

Barbro Lindgren är utbildad på Konstfack och Konstakademien och har illustrerat flera av sina böcker. Genom åren har hon tilldelats en rad priser och utmärkelser, däribland ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) år 2014.

Ledamöter i SamfundetDe Nio är Nina Burton, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Marie
Lundquist, Niklas Rådström, Sara Stridsberg, Johan Svedjedal och Anna Williams (ordförande).

Under 2022 och 2023 har läsarna fått möta de knasiga favoriterna Loranga, Masarin och Dartanjang i ett helt nytt format, korta bilderböcker med illustrationer av Sara Olausson som även står bakom de hyllade seriealbumen om Loranga. Texterna i Masarin äter, Loranga vill bada och Kommer tigrar är skrivna i samarbete mellan Sara Olausson och Barbro Lindgren.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.