ANNONS

Klart idag: Norstedts Förlagsgrupp köper Brombergs Bokförlag

Brombergs Förlag får ny ägare. Dorotea Bromberg, Brombergs Förlag och Eva Gedin, vd Norstedts Förlagsgrupp.

Brombergs Bokförlag säljs till Norstedts förlagsgrupp och blir en del av Storytelkoncernen. Dorotea Bromberg fortsätter som senior editor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

”Norstedts Förlagsgrupp förvärvar Brombergs Bokförlag för att förvalta Brombergs litterära arv och stärka förlagsgruppens position på den svenska bokmarknaden”, skriver Norstedts i ett pressmeddelande. 

– Jag har alltid sett Dorotea som förlagsbranschens rockstjärna. Hon är en legendarisk förläggare både i Sverige och världen och personifierar allt som det innebär att vara en passionerad och entusiasmerande förläggare. Vi är glada och stolta för att få föra Brombergs arv vidare, säger Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp, i samma pressmeddelande.

ANNONS

Dorotea Bromberg kommer fortsätta arbeta med att utveckla nya och befintliga författarskap som senior förläggare.

– Brombergs kommer stärkas som förlag. Trots pandemin har vi under året jobbat oss till ett gott resultat och hoppas fortsätta det arbetet tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Det kommer bli ett sant nöje att få jobba med besjälat förlagsfolk som vet att kvalitet lönar sig i längden, säger Dorotea Bromberg på Brombergs Bokförlag i samma pressmeddelande.

Brombergs grundades 1975 av Adam och Dorotea Bromberg och har sedan starten givit ut författare från många olika språkområden och kulturer. I Brombergs utgivning finns fyra Nobelpristagare (Isaac Bashevis Singer, Czesław Miłosz, Octavio Paz och J.M. Coetzee) och många av den moderna litteraturens största namn, som Jonathan Franzen, Patti Smith, Ian McEwan, Nicole Krauss och Umberto Eco. Utgivningen består av ett fyrtiotal titlar varje år. Dorotea Bromberg belönades 2019 med London Book Fairs Lifetime Achievement Award för ”ett betydande avtryck inom global förlagsverksamhet”.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. För den som är nyfiken på hur man värderar ett bokförlag, läs vårt Analysbrev från i våras.

Brombergs förlag blir därmed en del av Storytelkoncernen. Förlaget har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren och fick in Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty som hälftenägare förra sommaren. Förra året (2019) omsatte Brombergs Bokförlag 11,5 Mkr och gjorde en förlust på 2,9 Mkr vilket tvingade ägarna att göra en nyemission på 3,5 Mkr. För de senaste fyra åren är den sammanlagda förlusten 6,2 Mkr och omsättningen har sjunkit från 20,5 Mkr (2015).

Med Norstedts i ryggen kan Brombergs nu dra nytta av sin backlist och förhoppningsvis även kunna fortsätta ge ut kvalitetslitteratur.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL