ANNONS

Brombergs Förlag får ny ägare. Dorotea Bromberg, Brombergs Förlag och Eva Gedin, vd Norstedts Förlagsgrupp.

Klart idag: Norstedts Förlagsgrupp köper Brombergs Bokförlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Brombergs Bokförlag säljs till Norstedts förlagsgrupp och blir en del av Storytelkoncernen. Dorotea Bromberg fortsätter som senior editor.

”Norstedts Förlagsgrupp förvärvar Brombergs Bokförlag för att förvalta Brombergs litterära arv och stärka förlagsgruppens position på den svenska bokmarknaden”, skriver Norstedts i ett pressmeddelande. 

– Jag har alltid sett Dorotea som förlagsbranschens rockstjärna. Hon är en legendarisk förläggare både i Sverige och världen och personifierar allt som det innebär att vara en passionerad och entusiasmerande förläggare. Vi är glada och stolta för att få föra Brombergs arv vidare, säger Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp, i samma pressmeddelande.

Dorotea Bromberg kommer fortsätta arbeta med att utveckla nya och befintliga författarskap som senior förläggare.

– Brombergs kommer stärkas som förlag. Trots pandemin har vi under året jobbat oss till ett gott resultat och hoppas fortsätta det arbetet tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Det kommer bli ett sant nöje att få jobba med besjälat förlagsfolk som vet att kvalitet lönar sig i längden, säger Dorotea Bromberg på Brombergs Bokförlag i samma pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Förlagens kataloger med Sommarens böcker 2021

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Brombergs grundades 1975 av Adam och Dorotea Bromberg och har sedan starten givit ut författare från många olika språkområden och kulturer. I Brombergs utgivning finns fyra Nobelpristagare (Isaac Bashevis Singer, Czesław Miłosz, Octavio Paz och J.M. Coetzee) och många av den moderna litteraturens största namn, som Jonathan Franzen, Patti Smith, Ian McEwan, Nicole Krauss och Umberto Eco. Utgivningen består av ett fyrtiotal titlar varje år. Dorotea Bromberg belönades 2019 med London Book Fairs Lifetime Achievement Award för ”ett betydande avtryck inom global förlagsverksamhet”.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. För den som är nyfiken på hur man värderar ett bokförlag, läs vårt Analysbrev från i våras.

Brombergs förlag blir därmed en del av Storytelkoncernen. Förlaget har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren och fick in Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty som hälftenägare förra sommaren. Förra året (2019) omsatte Brombergs Bokförlag 11,5 Mkr och gjorde en förlust på 2,9 Mkr vilket tvingade ägarna att göra en nyemission på 3,5 Mkr. För de senaste fyra åren är den sammanlagda förlusten 6,2 Mkr och omsättningen har sjunkit från 20,5 Mkr (2015).

Med Norstedts i ryggen kan Brombergs nu dra nytta av sin backlist och förhoppningsvis även kunna fortsätta ge ut kvalitetslitteratur.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL